woensdag 18 juni 2014

wolken 1083-1099wolkenfragmenten uit Sandro Veronesi, Grote reizen, kleine reizen

1083
En ook het klimaat is Londens, in deze zuidelijke grijze winter zonder regen – vanwege het bijzondere feit dat Lima zich op een punt bevindt waar de Humboldtstroom, die uit Antarctica komt, de tropische, meteorologische verschijnselen omkeert, de wolkenmassa’s tegen de Andes plet en de temperatuur ook ’s zomers verlaagt, waardoor de neerslag tot vrijwel nul wordt teruggebracht. (14-15)

1084
San Isidoro ligt tussen de oude binnenstad en Miraflores en bestaat uit een aaneenschakeling van banken en glazen wolkenkrabbers (…) (31)

1085
Het is een schitterende morgen, en om tien uur schepen we ons in op de Wendella Boats (…), voor een panoramische tocht over de Chicago River tussen de mooiste wolkenkrabbers ter wereld. HHhh(37)

1086
We redden onszelf wel, ook al herkennen we veel wolkenkrabbers niet (…). Het simpelste gebouw is het meest geslaagde. En toch, wat die jongen ook zegt in zijn onstuimige lofzang op wolkenkrabbers, en hun energiebesparende, milieuvriendelijke eigenschappen, ik blijf bij mijn mening: wolkenkrabbers zijn mensonvriendelijke constructies, en op 11 september 2001 hebben ze het praktisch allemaal begevein – in ieder geval heeft hun bestaansrecht het begeven. (Overigens is het meesterwerk van Marco d’Eramo, Het varken en de wolkenkrabber, woord voor woord profetisch gebleken. (…)) (38)

1087
Desalniettemin wordt het een mooie tocht omdat al deze gebouwen die zich, vanaf het water gezien, gaandeweg aftekenen tegen de wolkeloze blauwe hemel uiteindelijk een gevoel van grote zuiverheid uitstralen (…). (38)

1088
Opnieuw zijn we als een blok gevallen voor de verleiding om te geloven in de leugen, zoals vanmorgen bij de wolkenkrabbers (…). (40)

1089
In Azië bouwen ze duizenden wolkenkrabbers. (41)

1090
(…) dat maakt het hier aangenaam en draaglijk. Des te meer daar het lelijk weer is, de hemel is bewolkt en roetig, en de drukkende hitte onverdraaglijk, en we hebben geen enkele zin om naar het strand of de zee te gaan. (46)

1091
De lucht is onbewolkt, ook al staat de halve vlakte van Lucca blank – en wij moeten daar juist langs. (72)

1092
Later meet ik de afstand op Google Maps: het is zesenhalve kilometer, en het is een wandeling die iedereen één keer in zijn leven zou moeten maken – mogelijkerwijs zoals ik het doe, op een koele namiddag in de lente, met snel voortdrijvende wolken terwijl de zon langzaam ondergaat boven New Jersey. (96)

1093
(…) met de mooiste wolkenkrabbers ter wereld boven mij, breng ik het laatste uur van deze Amerikaanse tournee door. (111)

1094
Het is mooi weer, er staat een beetje wind, de zon straalt aan een wolkenhemel als op Florentijnse fresco’s: ideaal weer om naar de Oude Wereld te vliegen. (111)

1095
De vergulde koepels weerspiegelen het zonlicht, kinderen verdringen elkaar op het bordes, en de voetgangersbrug over de Moskva, Brug van de Patriarchen genaamd (…) gaat er recht op af tegen een schitterende hemel, vol witte wolken die razendsnel voorbijdrijven. (140)

1096
We lopen onder een hemel waarlangs grote wolken trekken (…). (181)

1097
(…) als we klaarstaan om naar buiten te gaan, regent het niet meer, en verschijnt er zelfs een zonnetje van achter de wolken. (184)

1098
Het tochtje over de Taag wordt opwindend dankzij de met grote onstuimige regenwolken bezwangerde lucht, die echter gedurende het hele traject een intens, caravaggesk licht doorlaat. (185)

1099
De straatjes worden steeds drukker met toeristen, restaurants en souvenirwinkels totdat we, flink bezweet onder de zon die tussen de wolken door straalt, in de rij staan van de kassa om kaartjes te kopen voor de versterkte citadel. (187)