dinsdag 29 september 2015

los ingeslagen 287 / brief aan J.27 december 2001

Ik ben stilaan genezen: begin weer trek te krijgen in de ziekmaker nicotine. Het moeilijke met afkicken is dat je niet zéker bent dat je er ziek van wordt. Als het zeker zou zijn, zou je meteen stoppen. Het is het principe van de Russische roulette: je maakt kans dat de kogel niet voor jou is – en precies die onzekerheid verhoogt nog de verslavende werking. Je kunt het overigens omkeren: het is niet omdát je prijzen kunt winnen met de loterij, dat je eraan meedoet.


Jaaroverzicht van de VRT-televisie: gelukkig is er maar één zo’n jaaroverzicht per jaar. Gelukkig is er maar één 2001.


Beste J.,
Met stijgende verbazing lees ik je reisdagboek. Je zit nu in Varanasi, schrijft 3 december. (Intussen zit je natuurlijk alweer ergens helemaal elders, of ben je al thuis?) Met stijgende verbazing vanwege het vermogen om zeer gecomprimeerd enorm veel mee te geven, vanwege het vermogen om in toch vrij chaotische omstandigheden zo helder en gestructureerd te schrijven. Ik steek er echt wat van op, sta in bewondering voor de kalmte waarmee je blijkbaar alles registreert en verwerkt. (Of heeft het je méér moeite gekost dan je laat uitschijnen?) Verwondering ook, maar dat zei ik je al, omwille van het feit dat je nu meer over jezelf aan mij communiceert dan je ooit vanop twee straathoeken van hier hebt gedaan.
Ik dank je uit de grond van mijn hart voor deze waardevolle berichten. Ze veranderen ook mijn bekrompen mening over het zogenaamd ‘exotisch’ toerisme. Uit elke zin die je schrijft over die vreemde culturen blijkt dat het mogelijk is om met gepaste afstand (zonder neerbuigend te doen en zonder ook het eigen onvermijdelijke standpunt te verlaten) en met respect kennis te nemen van die verre wereld en er ook iets van op te steken. En om er dan ook nog eens anderen in te laten delen...
Ik lees verder, en begin nu al te hopen dat het boek niet uit is als je uitgereisd bent.
Hartelijke groet,
En misschien is het ook het goede moment om je, ook namens P. en de kinderen, een gelukkig nieuwjaar te wensen.