vrijdag 11 september 2015

los ingeslagen 276 / droom # 6215 december 2001


Droom: Ik vraag mij af of je moet betalen voor de parkeerplaats van de hemel.

*

Gilbert D. laat mij weten dat ik mee kan naar Stockholm, van 2 tot 10 februari.

*

Natuurlijk heeft Catherine Millet dat boek geschreven met de cynische bedoeling rap veel geld te verdienen. En natuurlijk ben ik niet blind voor het feit dat de literaire kwaliteit ervan niet altijd evident is (om het zacht uit te drukken), en dat Het seksuele leven van Catherine M. niet zoals vroegere erotische mijlpalen de tand des tijds zal doorstaan. Maar toch is er iets in dit boek dat mij, op een als het ware onrechtstreekse manier, aanspreekt. Door zo uitdrukkelijk en onomwonden in zowat alles wat ze beschrijft tegemoet te komen aan de doorsnee mannelijke fantasie, die zo vaak, om niet te zeggen constant, wordt gefrustreerd door het oeverloos diepe onderscheid der seksen; door met andere woorden zo radicaal onvrouwelijk tegemoet te komen aan het mannelijke, raakt Millet een gevoelige snaar. Uit haar relaas van de goorste uitspattingen komt een troostend mededogen naar voren. Waardoor het boek, in plaats van opwindend, wat je van een erotisch of zelfs pornografisch traktaat zou kunnen verwachten, iets troostvols krijgt. Millet lijkt te willen zeggen: jullie, mannen, zijn dan toch niet zo abnormaal en kwetsbaar in jullie verlangens want, kijk, ik als vrouw kén jullie – en dat is, na alle afwijzingen die mannen op dit vlak hebben moeten ondergaan, en alle bijbehorende schuldgevoelens, toch wel verkwikkend. En wellicht oogst dáárdoor dit boek zo’n succes. Niettemin lijkt de mogelijkheid dat dit een bedoeld resultaat is – ik bedoel het troostvolle, niet het succes – mij onwaarschijnlijk.

*

De manier waarop van de betogingen in Brussel na de zogenaamde Top van Laken alleen, of vooral, de rellen in beeld worden gebracht, is natuurlijk je reinste manipulatie. Maar wat doe je er tegen?

*

De deadline van de Gezelleprijs van de Stad Brugge voor een ongepubliceerd romanmanuscript is juni 2002. Waarom zou ik niet…?