woensdag 29 juli 2015

reactie



Een stukje over Tomorrowland en l’Alpe d’Huez weekte op Facebook nogal wat reacties los

Vanavond een beetje tegengif met Zomergasten. (MV)

Een slecht momentje? Maar ik snap je wel hoor. Ik heb op zich niks tegen jongeren die zich amuseren op Tomorrowland maar het is mij ook allemaal zó kunstmatig. Het toppunt van narcisme inderdaad waar de mooie mensen met zichzelf pronken, elkaars ogen uitsteken met een selfiestick en ondertussen nog nooit gehoord hebben van TTIP of Monsanto. Brood en spelen, escapisme.
Het is gewoon van alle tijden, alleen staan de gladiatoren nu op het podium met een mixset en loopt het publiek vrij rond.
Probeer nog te genieten van je zondagavond, bij een glas rood of wat gerstenat. Dat verzacht en helpt relativeren als het mate(n) is (MJ)

Evenmin van deze tijd deel ik je verzuchtingen, Pascal. Laat ons wat boos en verontwaardigd en triest blijven. Dat mag. En moet. (ML)

jaren geleden toen ik in de wachtzaal van mijn huisdokter zat,wat niet wil zeggen dat het al jaren geleden is dat ik nog naar de dokter geweest ben,zag ik een soort pamflet aan de schouw hangen waarin de stress en gehaastheid van de tijd gehekeld werden .Ja,je voelde je direct aangesproken door de tekst.....toen ik onderaan keek zag ik een jaartal staan 1300('en oneven)en waaruit die tekst kwam.....om maar te zeggen dat dit van alle tijden is....het "brood en spelen" van de Romeinen was nu ook niet bepaald een teken van zinvolle vrijetijdbesteding..... (SD)

Het is van alle tijden ,alleen zijn ze nu met veel meer om alles te verzieken (HM)

Het verschil is dat het kijkcijferverhogende televisie oplevert. (PC)

En kijkt iedereen? (HM)

emoties doen verkopen (PC)

Misschien een andere soort suggestie: Zet je televisie uit. Beter nog, neem een aanloop en gooi hem door het raam. Unplug, turn off and tune out. Loop de heide in. Drink koffie met bejaarden. Start een dansfeestje voor je raam. Lees een echt héél dik boek. Lees eeuwenoude boeken. (Marcus Aurelius' Meditations kan in dit geval zonder voorschrift verkregen worden.) Bedenk dat onze levens zeer korte, eindige momenten zijn in een onmetelijke oceaan van tijd waarin we niet bestaan. Ik zeg niet: vergeef het ze. Ik zeg: vergeef jezelf. (TG)

Een aantal mensen lijken zich zorgen te maken over mijn geestelijke gezondheid. Ik dank hen daarvoor. smile-emoticon Maar uiteraard is het mij niet in de eerste plaats om mijn persoonlijke ergernis te doen - die relativeer ik wel weg. Het gaat mij om de algemene apathie die 'het volk' verhindert om met de werkelijk belangrijke issues bezig te zijn. En wat mij in het bijzonder interesseert is hoe deze apathie tot stand komt en in stand wordt gehouden. (PC)

Kijk gewoon eens nuchter naar de oneindige, overweldigende en nooit aflatende stroom "belangrijke issues". Is het niet net gezond om daarbij te beseffen: "nee, dat ga ik niet veranderen"? Media (TV, Facebook, etc) zijn aandachtsmachines en ze gebruiken je meest basale, diepgewortelde angsten en verlangens om die aandacht te krijgen. Het is niet de wereld die je nodig heeft, het is je reptielenbrein die denk dat alles in brand staat. (Waarom eindigt Tomorrowland met vuurwerk denk je? De ultieme end-of-the-world-kick.) (TG)

Als het dat soort hoongelach is, kun je er alleen maar trots op zijn. (JW)

Vollédig akkoord met jouw tekst. Alleen: waarom nog schaamte voor je somberheid? Omdat je je lezers zou afschrikken? Mag het alstublieft? Het is toch niet meer dan normaal dat een weldenkend mens hier somber van wordt? Dat totale gebrek aan stijl (het juiste woord) dat deze tijd begint te kenmerken, waar we nu écht niet meer omheen kunnen, en dat steeds minder kritiek verdraagt nu ook laffe, zich van veel ironie bedienende, intellectuelen er zich geen zorgen meer over willen maken - daarbij zijn schaamte en woede volledig op hun plaats. Maar, en dat weten we gelukkig ook, daar schieten we niks mee op. Waarden (en normen) zijn betuttelend en totaal belachelijk, einde discussie, en de puinhoop die o.a. daarvan het gevolg is krijgt vorm. Maar toch zal je zien dat ook wij, gevoelige zielen, onszelf zullen verbazen door flexibel genoeg te blijken om hiermee te leren omgaan. Met vallen en opstaan weliswaar en geregeld vol afschuw onze blik afwendend, maar het zal lukken. Dat filmpje van die stomdronken 14-jarige meisjes die in een disco op Mallorca in één minuut zoveel mogelijk piemels in hun mond moesten stoppen heb ik alleszins overleefd, net als dit filmpje van twee van de meest bejubelde ‘artiesten’ (en dus voorbeeldfiguren) op deze aardbol. (AC)

Dag Pascal, zonet je stuk gelezen. Zeer herkenbaar, en (al te) geregeld overvallen mij dezelfde gevoelens van somberheid en afkeer. En toch... De afgelopen week heb ik zowat mijn eigen Gentse Feesten samengesteld "à la carte", en schitterende jonge artiesten aan het werk gezien en gehoord (vooral pianisten en zangers), ermee gepraat, spontane uitwisselingen gehad... Akkoord, die vormen geen doorslag van de samenleving, maar dit geeft mij wel hoop en behoedt mij voor volslagen cynisme. En die afstompende filmpjes, daar hoeven we toch geen nanoseconde van te bekijken als we dat niet willen? Alleen al het woord "Tomorrowland" deed me letterlijk en figuurlijk de knop omdraaien. Anders gezegd: het kan best een vlucht zijn, maar ik eigen me het recht doe die stukjes/stukken uit de realiteit te "filteren" die me "voeden" en de rest zo veel mogelijk te negeren. Filteren moeten we trouwens sowieso, anders barst onze hersenpan... (EV)  

Zeer juist, Erik, en zo zie ik het ook. Natuurlijk probeer ik van zoveel mogelijk mooie dingen te genieten en die zijn er zeker en vast. Ook op de televisie en de sociale media. En uiteraard moet je daarbij 'filteren', al was het maar uit zelfbescherming. Maar dat is nu net wat ik aanklaag: vaak is dat filteren niet meer mogelijk en wordt de bagger over ons uitgestort. Alsof wij dat allemaal vanzelfsprekend vinden. Ik kijk naar het Journaal om op de hoogte te zijn (naast vele andere media uiteraard want op zich is het zeker niet voldoende), ik kan dus alleen maar vaststellen dat Tomorrowland een onredelijk grote aandacht krijgt. Bovendien vind ik het bedenkelijk dat Klara tegen dat evenement aanschurkt in een poging wat jeugdigheid binnen te halen. Ik kijk graag naar bergritten in de Tour maar dan moet ik daar al die ongein bijnemen. Ik wil dat niet maar het wordt wel over mij uitgestort, er is geen ontkomen aan - ook al heeft de regie duidelijk instructies gekregen om telkens wanneer er zo'n onnozelaar in beeld dreigt te komen naar een ander standpunt te switchen. Kun je nagaan hoeveel onfatsoen we op die manier NIET te zien krijgen. Ik stel vast dat websites als De Standaard Online filmpjes zoals het exemplaar hierboven op mij afvuurt, gewoon om zoveel mogelijk clicks te genereren want dat is dan weer goed voor de reclame-inkomsten. Ik wil maar zeggen: het komt langs alle kieren binnen en IK WIL DAT NIET. Plus: ik stel vast dat vele mensen zich hier geen of toch onvoldoende vragen bij stellen. Ik ben helemaal niet somber of onverdraagzaam of afkerig. Integendeel. Ik vraag alleen fatsoenlijke omgangsvormen en een beetje stijlvolheid. (PC)

Ook typisch voor de tijdsgeest, Pascal, dat jij je (als 'gewone man' én intellectueel) altijd nog een beetje zou moeten schamen om te zeggen wat je denkt als het over 'de toestand van onze samenleving' gaat. Jouw 'sombere boodschap' past immers niet in het opgeklopte kermissfeertje dat onze maatschappij omgeeft en wie denk je wel dat je bent om zo'n uitgesproken standpunt in te nemen, om kritische kanttekeningen te maken bij dat leuke leven dat toch zo hysterisch hard leuk moet blijven (hoewel we - hallo, populaire Dirk De Wachter - tot over onze oren onder de pillen zitten)? Voor mij ben je verdomme een van de meest interessante mensen die over de maatschappij zijn mond opendoet. Een van de weinige bovendien. Zo goed overdacht en geformuleerd. Zo de nagel op de kop. Zonder slogans. Laat die schaamte vallen. Wat jij hierover schrijft mag echt wel gehoord worden. Als omhoog gevallen politici elke keer opnieuw mordicus pretenderen 'de waarheid' te spreken, terwijl het enkel om hun eigen waarheid gaat, waarom zou jij je dan moeten excuseren? Je bent toch filosoof? Of is dat ook weer een discipline die anno 2015 bespot mag worden omdat ze niets bijdraagt aan onze materiële mogelijkheden in de consumptiemaatschappij? (AC)

Ik schaam me niet, hoor, Alexander, maar ik voel wel een druk. Zo van: wat zie jij de dingen toch somber in, wees eens wat positiever. Maar ik bén positief ingesteld, denk ik dan, anders zou ik mij toch niet de moeite getroosten om bepaalde zaken aan te klagen. En inderdaad, als 'filosoof' (te veel eer hoor, maar allez, 't is goed voor één keer) moet ik mij de vraag stellen of er ook maar één (1) van die narcistische exhibitionisten in Boom of op die Alpenberg wakker ligt van TTIP, bijensterfte, biodiversiteit, de afbraak van de sociale voorzieningen, het fijn stof of - alleen maar dat - de rotzooi die ze er achterlaten en die daags nadien door minder gefortuneerden en geprivilegieerden moet worden opgeruimd. Tegen leute en pret geen bezwaar, maar een beetje bewustzijn moet toch kunnen? En kijk, nu heb ik weer het 'bompa preekt'-gevoel! (PC)

Wie denkt dat jij een depressieve plant bent, moet maar eens tien minuten op jouw blog rondkijken. Daar bewijs je elke dag dat je inderdaad positief ingesteld bent. Maar als zelfs Kathleen Cools niet de moeite doet om dat te ontdekken, wie dan wel? wink-emoticon (AC)

Voor alle duidelijkheid: UITERAARD hoef je je nergens om wat dan ook te schamen, integendeel. Om nog heel even (horresco referens) terug te komen op T'land: 200 % akkoord dat het een regelrechte blamage is voor KLARA om zich daartegen aan te schurken. En eerlijk gezegd denk ik dat er op T'land meer "depressievelingen" rondlopen (die wanhopig hun eigen leegte proberen op te vullen) dan bij mensen die nog de moed hebben om maatschappijkritisch te denken en niet alles per se te willen "opleuken". "Positief" zijn wordt al te vaak misbruikt als synoniem van "met oogkleppen oplopen voor de schrijnende toestanden in onze samenleving". En nu de klassieke media het meer en meer laten afweten, is het onder meer aan ons om "informele netwerken" te creëren en van ideeën te wisselen via de kanalen die we zelf kiezen. Enfin, ik probeer maar na te denken he... (EV)

Je haalt het zelf aan, niet alles is zo verwerpelijk, er ontstaan ook goede en mooie ontroerende dingen in deze tijd. Alleen "zien" we natuurlijk meer dan vroeger...maar mi is het altijd zo geweest...en normen verschuiven voortdurend...ze zijn niet vaststaand en tijdloos (SM)