vrijdag 17 maart 2023

gisteren 75

230316

In Nederland hebben ‘normale’ mensen voor de Boeren Burger Beweging gestemd, stelt Caroline van der Plas, de voorzitster van die politieke partij. Normaal? Met een groot deel van haar programma lijkt deze beweging in vergelijking met de Vlaamse partijen nog het dichtst bij het Vlaams Belang aan te leunen: pro-boeren en dus pro-agrolandbouw, bijgevolg niet-ecologisch, niet bepaald vreemdelingenvriendelijk, in sociaal opzicht eerder links. Als het stemgedrag van de ‘normale’ mensen, de modale mensen zeg maar, de mensen met een gezond boerenverstand als het ware, leidt tot een verkiezingsoverwinning van die omvang, dan kan de Vlaamse politiek zich maar beter schrap zetten en hopen dat er hier niet ook een ‘tractordiva’ de kop opsteekt.

In Frankrijk komen mensen spontaan de straat op omdat de president het parlement overslaat. Die politieke verantwoordelijkheidszin klinkt een Vlaming, of een Belg, bijna archaïsch in de oren. Als het zijn oren al bereikt.


We passeren een solitaire telefooncel, een van het oude, knalrode type, die van ‘jaren her neergezet’ op zijn gemak naar ‘geplant als een boom’ is geëvolueerd. Zoals de mens zich naar fysieke versmelting met de computer haast, zo heeft menige inheemse telefooncel zich als het ware achterwaarts ontwikkeld, alsof hij Darwin zoekt.

Benno Barnard, Een vage buitenlander. Terug naar Engeland (2009), 108