donderdag 2 maart 2023

gisteren 60

230301

Van de drie affirmaties – ‘Ja, klopt inderdaad’ – waarmee veel geïnterviewden een vraag bevestigend beantwoorden, kunnen er toch twee gewoon worden geschrapt, of niet? Toch?

Een parlementair debat dat gaat over iets dat er nog niet is, in casu het stikstofakkoord, kan niet anders dan op een sisser uitlopen. Het zal niet meer beroering uitlokken dan een leegloper in de groep der geklopten tijdens de finale van een semiklassieker. En als er dan nog, in een ander parlement, een schandaal uitbreekt, dan is er ook nog eens mediadekking voor diegenen die gezichtsverlies lijden. Een betere timing kon Jambon zich niet dromen.


In een land waarin de rechter de overheid geen pak voor de broek kan geven, zou u geen leven hebben. U zou in zo’n land de dweil van de machthebber zijn. U zou er leven volgens de willekeur, de grillen, de perversiteit, de inhaligheid, de tunnelvisie, de misschien enigszins goedbedoelde maar verder volstrekt dwaze intenties, de drie-keer-schieten-één-keer-raaksteekvlampolitiek, de geëxciteerde agitatie van een narcistische zenuwpees of de sociale-media-geldingsdrang van de machtsdrager-neuroot met een kort lontje en nog kortere houdbaarheidsdatum.

Patrick Hofströssler in De Standaard van 1 maart 2023