vrijdag 2 maart 2012

schrikkel 056a


Met aan verbijstering grenzende verbazing kan ik zo’n keukenapparatuurdemonstratie gadeslaan. Een speciale rasp voor zus, een bijzonder mes voor zo, een extra vergiet voor nog weer wat anders. Alsof het met de gewone raspen en messen en vergieten ineens niet meer zou gaan. Misschien wel, maar niet ineens in één: het moet in één tuig kunnen, opeens. Het is niet meer voldoende dat het met verscheidene instrumenten heel goed mogelijk is, blijkbaar. Het gedemonstreerde apparaat voegt niets nieuws toe aan wat zo al kan, maar het pakt uit met een mate van compactheid en veelzijdigheid die anders niet wordt bereikt. Dat fascineert en verleidt de mensen want ze verwarren compactheid en veelzijdigheid met versnelling en vereenvoudiging – terwijl het winstpunt van de compactheid meestal minimaal is en louter van esthetische aard en volledig verloren gaat in het veel complexere reinigingsproces achteraf, en terwijl het tweede winstpunt, dat van de veelzijdigheid, vaak helemaal niet tot vereenvoudiging leidt, het tegendeel is bijna altijd het geval. Bovendien is de gedemonstreerde veelzijdigheid veelal vals want veel van de in het nieuwe toestel vervatte mogelijkheden en ergonomische spitsvondigheden blijven in de dagelijkse praktijk toch onbenut.

Enfin, ik bekijk zo’n demonstratie met grote verbazing, en ook met aandacht en appreciatie voor de aan de dag gelegde retorische en theatrale vaardigheid van de marktkramer die met deze aanpraterij zijn brood verdient. ‘U hebt allemaal thuis wel een frietsnijder waar u aardappelen die te groot zijn niet in krijgt of, erger nog, niet terug uit. Welnu, met de Rapido Groentensnijder snijdt u moeiteloos frietjes, ongeacht de grote van de patat, op de gewenste dikte: van allumettes over mignonettes tot uit de kluiten gewassen dikke frieten.’ En ondertussen toont spreker met routineuze bewegingen hoe moeiteloos de toegelichte operaties kunnen worden uitgevoerd. Alleen met de Rapido Groentensnijder, welteverstaan.

Met grote verbazing kan ik dat allemaal bekijken, en met grote opluchting kan ik zo’n demonstratie ook weer achter mij laten. Ik heb een stukje straattheater meegemaakt en ga nu thuis, volgens de veelbeproefde en al voldoende op deugdzaamheid geteste methode, mijn groenten snijden met mijn vertrouwde keukenmes. Zoals ik ook frieten snijd, als ik frieten snijd. Formidabel, wat je allemaal met een mes kunt doen.