maandag 11 oktober 2021

facebookbericht 1215

Een van de argumenten van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts tegen het klimaatspijbelen is – en ik citeer hem nu uit het hoofd – dat op school de wetenschappers worden gevormd die de oplossingen zullen bedenken om het klimaatprobleem aan te pakken. Die toekomstige wetenschappers mogen dus niet spijbelen. Dat argument verraadt het totale, maar werkelijk totale gebrek aan besef van urgentie (sense of urgency, om in het jargon te blijven dat Weyts misschien beter begrijpt). Want wanneer gaan die wetenschappers die nu worden gevormd het klimaatprobleem aanpakken? Juist.

Neen, mijnheer Weyts: de wetenschap van vandaag, geformuleerd door wetenschappers die nu al een tijdje van school af zijn, is heel goed op de hoogte van wat het probleem is en hoe het moet worden aangepakt. U mag voor mijn part paternalistisch-neerbuigend neerkijken op de bezorgdheid en het lastige activisme van de klimaatjongeren, maar probeer ons niet in het ootje te nemen met cynische argumenten. Cynisch omdat u niet ontkent dat er wel degelijk een probleem is. Cynisch ook omdat die jongeren alleen maar lastig zijn voor uw eigenlijke agenda.

Als u de minister wilt zijn van het grootkapitaal omdat u langs die weg uw nationalistische droom denkt te kunnen verwezenlijken, oké, vooruit dan maar. Zolang dat beleid democratisch gelegitimeerd is, is daar – helaas – weinig tegen in te brengen. Maar heb dan tenminste de moed van uw overtuiging en zeg waar het volgens u werkelijk om gaat.