maandag 25 februari 2019

het overzicht 094

Soms moet je het echt niet ver zoeken. De humor ligt voor het rapen. Zowel de hemden als de tafellakens zijn uit dezelfde rol geknipt. En als ik goed kijk, ook de aankleding van de verlichting. Slapstick.

Maar dat is niet voldoende. Je kunt even glimlachen bij zo’n foto, en daar blijft het bij. Op naar de volgende.

Bovendien is deze foto technisch verre van volmaakt. Hij is bewogen en bovendien kon de compositie ook wel beter. De bovenrand is nogal abrupt afgesneden.

Maar er is een aanzet tot iets méér, iets groters. Want deze foto gaat niet over wit-rood geblokte tafellakens maar wel over het fotograferen zelf. Twee collega’s – dat is wel duidelijk – zijn naar buiten gegaan om een foto te nemen. De ene fotografeert de andere. Hij maakt dus een portret. De foto gaat over: portretteren. Daarin vergeten we vaak, om niet te zeggen meestal of altijd, dat we altijd ook onszelf in beeld brengen wanneer wij een foto maken van iemand anders. Wij verschillen, maar gelijken ook altijd op elkaar. In zekere zin dragen wij allemaal zo’n wit-rood geblokt hemd, en werken wij allemaal in een zaak met wit-rood geblokte lakens op de tafels. In zekere zin: het valt moeilijk uit te leggen.

Antwerpen - 081028