donderdag 7 februari 2019

het overzicht 089




















Mensen laten zich niet gemakkelijk fotograferen. En als ze het al toelaten, dan vaak enigszins tegen hun zin, argwanend. Met een bijzondere toestemming, bijvoorbeeld in het kader van een opdracht, ligt dat anders. De gelicensieerde fotograaf – daarmee bedoel ik de fotograaf die zich uitdrukkelijk als fotograaf opstelt en kenbaar maakt dat hij een hoger doel dient – straalt de autoriteit uit waarmee hij zijn onderwerpen alsnog over de streep kan trekken. Als hij daarbij ook nog eens met professioneel ogend materieel aantreedt, worden de zaken er nog gemakkelijker op.

Toch garandeert een dergelijke situatie geen spontane poses. Maar als de fotograaf zijn best doet om het vertrouwen te winnen – en dus te verdienen – van de personen die hij wenst te fotograferen, kan hij bevredigende resultaten oogsten. Een goede fotograaf heeft altijd ook een psychologisch inzicht, een empathisch vermogen, respect voor de mensen in wier leven hij binnentreedt.

De staminees van herberg De Snoek in Alveringem werkten bereidwillig mee – dat wil zeggen: zij bleven zichzelf. Dat vergde trouwens niet veel overtuigingskracht want de sfeer zat goed. Ik maakte hun duidelijk dat ik daar was om de voormalige mouterij te fotograferen. Nu is dat een brouwerijmuseum, waar het café bij hoort. Ik was daar in opdracht van de stad Poperinge of Ieper, dat weet ik niet meer maar het klonk in elk geval officieel genoeg om indruk te maken.

De inrichting van het café oogde op zich al archaïserend vintage, het was dus niet moeilijk om de sfeer-van-weleer vast te leggen. Roken op café is – helaas – ook al een tijd passé. Het zwart-wit helpt het verleden te eren. Wanneer ik deze foto’s bekijk, vraag ik me af hoe het met deze vriendelijke mensen gesteld is, en onvermijdelijk ook of ze nog allemaal in leven zijn.

Alveringem – 080612