woensdag 16 november 2016

de herfst van 2016 – 39


In 1969 kwam een etappe van de Tour de France aan in het – ondanks de landsgrens en de rivier – vlakbij Stokkem gelegen Maastricht. Ik weet het want ik was erbij. Het was het jaar van Eddy Merckx’ eerste tourzege. Hij was de eerste Belg in dertig jaar die erin slaagde om de Ronde van Frankrijk te winnen, maar hij moest een deel van de belangstelling die hem als vanzelfsprekend te beurt viel, delen met dat andere majeure evenement van die zomer: de eerste stap van een mens op de maan. In België wist men niet welke van de twee prestaties het hoogst moest worden aangeschreven.

Mijn grootvader had – terecht – geoordeeld dat een touraankomst zo dicht bij huis een memorabele gebeurtenis was, en we waren er dan ook in zijn bleekblauwe VW naartoe gereden. We zullen de Maas allicht in Visé zijn overgestoken.

Nu ja, memorabel. Ik herinner me niet zoveel van die dag. We zullen ongetwijfeld lang gewacht hebben, we zullen de reclamekaravaan hebben zien passeren, en dan was er dat bangmakend dichtbij voorbijflitsende peloton: de ruis van de fijn afgestelde raderwerken, heel even dat intense parfum van zweet en massageolie, de schittering van het zonlicht op de wentelende spaken. Maar dat alles fantaseer ik nu maar: ik weet dat het gebeurd is en dat ik erbij was, maar ik zie en hoor en ruik het niet meer. Enkele seconden van lang verbeide sensatie – en het was alweer voorbij. We vernamen pas later wie enkele hectometers verderop de massaspurt had gewonnen. Wikipedia leert mij nu dat het de Belg Julien Stevens was. Zó lang is het geleden, er waren nog coureurs die Julien heetten.

Zie mij daar staan, samen met mijn neefjes Serge en René en mijn imposante grootvader, heel klein tussen de spijlen van die nadarafsluiting – ik was nog te klein om er bovenuit te kijken. Het was allemaal goedbedoeld en jawel, ik wéét het toch nog, maar het was een vergissing om aan de binnenzijde van een bocht te gaan staan. Daardoor passeerden de renners veel te dicht, hadden we ze maar enkele seconden in beeld, en ontbeerden we elk overzicht. Onze plaatskeuze bekortte de sensatie aanzienlijk. Maar die was er misschien des te heviger door – ik zal het nooit weten.