dinsdag 2 oktober 2018

het overzicht 037


















Denk de man met zijn boodschappenkarretje wég, en je hebt de allerbanaalste landschapsfoto, zoals je er in het verrommelde Vlaanderen honderdduizend kunt maken. Wat zeg ik, honderd miljoen. Foto’s die als enige verdienste hun representativiteit kunnen inroepen: zo ziet Vlaanderen eruit, anno… Ja, anno hoeveel? Anno 2006 in dit geval, de invalswegaffiche verschaft daarover duidelijkheid. Het aangekondigde evenement vindt plaats op 8 april 2006, de foto moet dus iets daarvoor of, in zoverre affiches wel eens nog een paar dagen blijven hangen, iets daarna zijn gemaakt. In elk geval, er hangen nog geen bladeren aan de bomen: dit is het voorjaar van 2006. En als we dat willen, kunnen we, mits betaling van 8 euro, naar het Boudewijnpark, om ons aldaar samen met ‘Dirk Stoops & Tomas De Soete’ bezig te houden met de vraag of het nu 70, 80 of 90 was.

Dergelijke dateerbare tekstboodschappen brengen in een foto zeer nadrukkelijk de tijd binnen. Maar we hebben ze niet nodig om vast te stellen dat fotografie altijd dáárover gaat, of toch zeer dikwijls: over tijd.

De man met het karretje voegt wat humor toe aan de foto, iets gelatens, iets absurds. Hij staat een beetje buiten de tijd. Of toch buiten de tijd van de foto. De man kan van 40 of 50 zijn, en is allicht 60. Of iets ouder. Maar zo tijdloos is het allemaal niet: de foto toont een uniek moment, dat zich maar één keer in de wereldgeschiedenis heeft voorgedaan. Een man met een karretje, allebei in ruitjesmotief, naast die gedateerde affiche, wachtend (waarop?) naast een rommelige invalsweg. En ik, die daar twaalfenhalf jaar geleden toevallig passeerde, en die foto maakte, en mij, mede daardoor, nog altijd dat moment herinner.

Oostkamp – 060321