zaterdag 19 oktober 2013

los ingeslagen 125


10 augustus 2013

Vandaag houden we halt in Saugues. Er is net een ‘festival Celtique’ aan de gang en om die reden vrezen we eerst dat er geen plaats meer zal zijn in een van beide hotels die het stadje rijk is (of: die in het stadje nog zijn overgebleven). Maar dat is dus niet zo want in het nogal elementaire Hôtel des Tours Neuves vinden we voor 39 euro een kamer en omdat het feest is, wordt het bedrag afgerond naar 30 euro. Het comfort is er dan ook naar (schots en scheve vloeren, wc en badkamer op de gang en op de kamer een televisie die niet werkt), maar het is genoeg. We besluiten, uit erkentelijkheid, het aperitief te nuttigen op het terras.

Zie, daar komt een ouder koppel aan met dochterlief, een blondine van een jaar of vijftig in zebrajurk. Ze heeft duidelijk al een stukje van de wereld gezien, die blondine, maar nu is ze dus met ma en pa op stap. De bejaarde man sukkelt met krukken de straat over, van de aan de overkant geparkeerde Picasso naar het terras, waar hij niet zonder moeite plaatsneemt op een van de stoeltjes die op het hellende trottoir slechts een wankel evenwicht garanderen. Het duurt wat vooraleer de drankjes arriveren, en dat zint de oude duidelijk niet. Wanneer hij iets te veel moppert naar de zin van de dochter en aankondigt naar huis te willen terugkeren, desnoods alleen, mompelt de zebragestreepte, duidelijk hoorbaar voor ons: ‘Papa, tu m’énerves’.

We trekken naar het Keltisch festijn waarvan wij denken dat het, het is nog maar half zeven, weldra gaat beginnen. Maar dat doet het niet want het is al afgelopen! De laatste groep raffelt zijn laatste deuntjes af. We genieten een licht souper in Le Petit Bar de Chez Soi en maken daarna nog een wandeling door het stadje. We helpen een mevrouw, uitbaatster van een winkel van onbestemd allooi, twee tafels binnen te zetten. Met een voorbijganger hebben we het over de paddestoeleninmaakindustrie die typisch is voor deze streek – dit naar aanleiding van enkele sculpturen van enkele sterk uitvergrote paddestoelen in de berm, het ensemble maakt overigens een olijk-obscene indruk.