zondag 21 augustus 2016

de zomer van 2016 – 61


21 augustus

© HLN
Heb ik iets toe te voegen aan de discussie over de boerkini? Jazeker! (Met drie voorafgaande bedenkingen. Ten eerste dat die hele discussie voor de bewindslieden die onmacht en onkunde te verbergen hebben natuurlijk een geweldig afleidingsmanoeuvre in geschenkverpakking is. Ten tweede dat een verbod behalve moeilijk afdwingbaar ook strategisch onverstandig zou zijn omdat het de radicalisering in de hand zou werken. En ten derde dat alles ongetwijfeld al gezegd is over het onderwerp, maar ik ga geen tijd investeren in het nagaan of mijn mening al eerder door iemand anders werd geformuleerd – het zal wel.)

Ik heb dus een paar dingen toe te voegen aan het boerkinidebat. Te weten: vijf en nog een zijdelingse opmerking.

Ten eerste iets wat op het eerste, maar dan ook slechts op het eerste gezicht onbelangrijk lijkt: de ironie achter het neologisme, een samentrekking van de woorden boerka en bikini, vind ik stuitend. Ten tweede: de vrijheid van de moslima’s die in boerkini te water gaan, met hun kinderen in het zand spelen of aan beachvolleybal doen, hoeft niet te botsen met mijn vrijheid om te denken dat het voor hen beter zou zijn dat niet te moeten of te willen doen. Ten derde: fatsoen en stijl in de manier waarop we ons in de openbaarheid begeven zijn rekbare en ja, te zeer opgerokken begrippen geworden. Dresscode is een zeer belangrijk en tegenwoordig nogal ondergewaardeerd samenlevingselement. Vier: seksuele signalen onderdrukkend (boer) of beklemtonend (kini), in beide gevallen lijkt de vrouw mij met haar voorkomen een signifiant te zijn in een op mannen afgestemde – en wellicht grotendeels door hen opgestelde – corporele semantiek. Ten vijfde: ik wens het iedereen, oud of jong, dik of dun, man of vrouw, beantwoordend aan de heersende esthetica inzake anatomische proporties of niet, toe om de deugddoende vrijheid te ervaren die gepaard gaat met het zich poedelnaakt op een strand of in een – gemengd – badhuis te begeven.

Afgezien van dat alles vind ik een boerkini, boerka, niqab of hoe al die lappen stof ook mogen heten weinig flatterend voor de vrouwen die ze moeten of willen dragen – maar dat is een esthetisch oordeel dat hier, als dusdanig, totaal niet ter zake doet.