maandag 16 december 2013

transgalactisch perspectief 14


R treedt op deze blog aan als gast. Hij neemt zich voor mij 365 berichten te sturen en hij gaf mij de toestemming deze berichten hier te plaatsen.
R wenst anoniem te blijven.

Dag Pascal,

In geen bedrijfstak wordt zo belabberd gecommuniceerd als in de automatisering. Ook als een neef op een feestje ruim de tijd neemt om uit te leggen wat zijn werk in de automatisering precies inhoudt, zal de welwillend luisterende familie het achteraf waarschijnlijk houden op ‘iets met ICT’ of ‘iets met computers’. Eigenlijk zeggen we daarmee impliciet ‘iets onbegrijpelijks’. We zijn eraan gewend geraakt en hebben onze eigen drie woorden gevonden om aan te duiden wat die neven doen. Interessant is de impliciete veronderstelling dat ICT’ers elkaar wel zouden begrijpen. Was dat maar zo. Dan was ‘het communicatieprobleem’ niet zo massaal en consequent aangeduid als belangrijkste oorzaak van het mislukken van automatiseringsprojecten.

Slechts een gedeeltelijke verklaring is te vinden in logische zaken, als het feit dat het vaak om buitenlandse begrippen en termen gaat. Een ander deel van de verklaring zit in het belang dat er kan zijn om elkaar soms niet juist, niet volledig, niet helemaal of helemaal niet te begrijpen. Daar weten de juristen alles van, die na een mislukt project de scherven bijeen mogen vegen en hun dure messen slijpen op basis van memo’s en notulen waarin is omschreven wat er precies moet worden opgeleverd. Maar ook in de gewone projecten barst het van de verleidingen elkaar net even anders te begrijpen.

Ooit heette de branche de IT-sector, van informatietechnologie. Maar wat heb je aan informatie en technologie als je er niet mee kan communiceren? Daarom is de C eraan toegevoegd, en zit de grote groei in de automatisering van de communicatie.


Groet, R