zondag 22 december 2013

transgalactisch perspectief 17


R treedt op deze blog aan als gast. Hij neemt zich voor mij 365 berichten te sturen en hij gaf mij de toestemming deze berichten hier te plaatsen.
R wenst anoniem te blijven.

Dag Pascal,

Als we het meest van onze fouten kunnen leren, wat leert de Tweede Wereldoorlog ons dan? Zonder daders geen slachtoffers. Toen Abel Herzberg bij een lezing de vraag kreeg ‘Hoe kunnen we voorkomen dat onze kinderen ook slachtoffer van geweld worden?’, was zijn antwoord: ‘Dat is niet de goede vraag. Het gaat erom hoe we kunnen voorkomen dat onze kinderen beulen worden.’ Een grote waarheid, maar kan dat?  

Ik liep met mijn vader door Kamp Westerbork, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het doorgangskamp was van de Nederlandse joden, zoals Mechelen in België. Hij was in die tijd bewaker, om na het laatste transport in dienst te treden bij de Ordnungspolizei, waar hij vrienden had. Dat waren leuke jongens, vertelde hij. Die kwamen nog wel eens langs vanuit Groningen, en brachten dan lekkere dingen mee als worst en Moezelwijn. En een lol dat ze hadden... Ja, dat was echt een mooie tijd. Maar toen zag hij een keer de meester van de mulo in het kamp. Dat was zo’n aardige man. Die had hij nog wel wat extra’s willen geven, een deken of een pakje sigaretten. Maar van de kapo’s mocht dat niet. Die kapo’s, daar kon je maar beter ver van blijven. Zijn vrienden hadden ook een keer op mijn vader gewacht bij de executie van een gevangene. Daar had hij later nog wel zorgen over gehad. Stel je voor, dat iemand dat had gezien. Dan kon je na de oorlog een veel zwaardere straf krijgen. Nee, een makkelijke tijd was het niet voor hem, die oorlog.

Als ik  me in daders verdiept, kom ik meestal op een glijbaan. Die begint bij begrip (in de betekenis van begrijpen, niet van vergoelijken), en gaat abrupt en snel over in verwijt en angst, om te eindigen in onwil en onvermogen om te accepteren hoe klein de mens kan zijn. En dat is maar goed ook, want bij die onwil en dat onvermogen begint de beschaving.


Groet, R