donderdag 19 december 2013

transgalactisch perspectief 16


R treedt op deze blog aan als gast. Hij neemt zich voor mij 365 berichten te sturen en hij gaf mij de toestemming deze berichten hier te plaatsen.
R wenst anoniem te blijven.

Dag Pascal,

Automatiseringsprojecten duren vaak te lang, kosten te veel en leveren iets anders op dan werd verwacht. Bedrijven komen daar liever niet mee naar buiten. Overheden moeten wel. Geen wonder dat er regelmatig vragen opduiken over hoe het kan dat zoveel belastinggeld door slechte ICT-projecten van de overheid in het putje verdwijnt.

Voor wie zich bewust is van wat er mis kan gaan, is het echter veel wonderbaarlijker dat er zoveel goed gaat! Er wordt veel leergeld betaald, maar dat is deels inherent aan het werken met techniek die zich sneller ontwikkelt dan het menselijke vermogen om haar te benutten. Als de technologische ontwikkeling vanaf morgen stil zou staan, hebben we nog decennia nodig om optimaal gebruik te maken van wat nu al kan.

Wie zich druk maakt over de kosten moet ook naar de opbrengsten kijken. Aan de opbrengstenkant moeten de grootste klappers nog komen. Klap één is dat de overheid al haar systemen slim met elkaar verbindt. Dat verbetert de dienstverlening en is veel goedkoper omdat je minder dan de helft aan ambtenaren nodig hebt. Klap twee is dat de overheid vervolgens een groot deel van het resterende werk door ons laat uitvoeren, met DigiD en Mijn Overheid, Mijn Pensioen en Mijn Etcetera.

Maar of het nu gaat om mislukkingen of successen, om te kunnen leren heeft de overheid vooral een eenduidige opvatting nodig van wat het nou eigenlijk is, die automatisering; wat ze ermee wil en welke prijs ze bereid is daarvoor te betalen. Iets dergelijks ontbreekt in Nederland. Visies te over, maar niet eenduidig, begrijpelijk, laat staan inspirerend en realistisch. Bij afwezigheid daarvan en door het ontbreken van dwang, handelt ook binnen de overheid iedereen uiteindelijk voor het belang van de eigen organisatie, afdeling of carrière. Dat is de grootste verspilling.

Er wordt vast aan een goed en slim plan gewerkt voor een compacte overheid, maar niet op het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar achter de clouds bij de Googles, Facebooks en HoYiuTsans. Laten we hetgeen ze heeft nagelaten te doen, ook meenemen in de definitie van ICT-missers van de overheid.


Groet, R