donderdag 25 november 2004

Geföhnd en met snor

Nu is het zeker: Frank Deboosere is niet neutraal. Hij is een partijdige weerman. Zijn attitude is onwetenschappelijk. Hij moet worden verwijderd.
Ik erger me al een tijdje aan het meteorologisch en milieudeskundig optimisme van deze sympathieke, goed geföhnde snordrager (op zich is dat geen geringe verdienste van Frank, want goed geföhnde snordragers vertrekken bij mij so wie so al met een handicap, zeker als ze nog een zilveren kettinkje rond de hals dragen – maar dat is, voor zover ik weet, bij Frank Deboosere niet het geval), ik zei: ik erger me al een tijdje aan het meteorologisch en milieudeskundig en te pas en te onpas rondgebazuind optimisme van onze weerman (ozongat? nix aan de handa; broeikaseffect? nix aan de handa; afsmelten van het poolijs? nix aan de handa…), maar nu is hij, wat mij betreft, een stap te ver gegaan. Hij heeft, onrechtstreeks, zichzelf verraden als partijdig, vooringenomen en derhalve onwetenschappelijk waarnemer van algemene tendensen, zoals bijvoorbeeld, behalve het weer: de internationale politiek.
Vanmorgen immers heeft Frankske (zoals hij in de VRT-wandelgangen aan de Reyerslaan wellicht, zoals ik mij levendig kan inbeelden, wordt genoemd) vermeld welk weer het is in Kiev. Nu heeft hij dat nog nooit gedaan. Net zo min als dat hij ons kwansuis verblijdt met de weersomstandigheden in Moermansk, Vladivostok, New Delhi, Samarkand, Santiago de Chile of Boston. (Tenzij daar iets heel ergs of opmerkelijks gebeurd is, natuurlijk.) Frank zei, nadat hij had meegegeven dat het vannacht in de Kempen vijf graden had gevroren: ‘Maar dat is nog niets vergeleken met Kiev want daar vroor het vannacht tot min elf en viel er eenentwintig centimeter sneeuw.’ Op zich kan dat best interessante informatie zijn, maar ik moet ze niet van Frank. Want, zegt Frank meteen tussen de regels: Wat is dat toch erg voor die moedige, de kou trotserende demonstranten die zo snel mogelijk in Oekraïene het ongebreidelde kapitalisme uit het Westen willen importeren. Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat het Russische alternatief beter is, ik zeg alleen dat mijn weerman mij geen politieke duiding moet verstrekken. En ik verwacht dat zeker niet van een weerman die, bij hoog en bij laag bewerend dat hij zich strikt houdt aan de strikt objectieve wetenschappelijkheid, om zich heen toetert dat er met het klimaat nix aan de handa is en dat het al zou helpen als iedereen in plaats van met 120 met 90 per uur naar Brussel walmt en dat iedereen die het niet ziet zoals hij het ziet zich aan buitensporig defaitisme bezondigt, een psychologisch te duiden grilletje waar onze geföhnde Frank duidelijk geen last van heeft.
Alsof het voor die andere Oekraïeners, die met die blauwe vlaggetjes, niet óók koud is.