zondag 3 november 2019

wolken 3480-3493


wolkenfragmenten uit Olga Tokarczuk, De rustelozen

3480
Van achter de witte wolken komt de zon tevoorschijn, opeens wordt het erg warm. (37)

3481
In zijn slaap hoort hij water dat traag uit de hemel druppelt en even later in een krachtige, korte wolkbreuk overgaat. (40)

3482
Met genoegen stelde hij vast dat ze na een tijdje kalmeerden, gingen zitten en toekeken hoe de hemel opklaarde en tussen de wolken door prachtige bundels licht in de zee wierp. (105)

3483
Toen de lelijke soldaten lachend Jezus’ kleren verdeelden verschenen beelden van alle mogelijke rampen, die stuk voor stuk uit natuurdocumentaires waren geknipt en met een druk op de knop in de film waren geplakt: wolken die in versneld tempo samenpakten, bliksemschichten en de hemel, een naar de aarde gerichte trechter, een wervelwind, de vinger van God, die vanaf nu krullen op het aardoppervlak zou tekenen. (111)

3484
Ze werden geïllustreerd door beelden van bergen, de zee, wolken, planten en dieren. (112)

3485
Maar even later, toen ze weer buiten stonden, waar de zon alle wolken had verdreven, durfden ze weer luider te praten en de genodigden, onder wie ook wij, gingen naar het stadsbestuur voor het banket dat voor deze gelegenheid was aangericht. (220)

3486
Hij keek door het raam en wees met zijn ogen naar de verblindend felle wolken onder ons (…) (247)

3487
Maar de jongen verplaatst zijn blik altijd naar de hemel, laat die bij de onderbuik van de wolken hangen en reist met hen mee tot ze uit zijn gezichtsveld verdwijnen. (252)

3488
Wanneer ze vlak voor het donker wordt nog een keer langs dezelfde plek komt, ziet ze hoe de laagstaande zon heel even, gedurende een paar minuten, van achter de witte wolkenkluwens tevoorschijn komt en de flatgebouwen met zijn rode schijnsel belicht, echter alleen de toppen, de bovenste verdiepingen; het ziet eruit alsof er enorme fakkels branden. (273)

3489
Elke dag speurden ze de horizon af op zoek naar dat land en vervielen ze steeds in dezelfde fout: ze hielden de wolken voor vasteland. (293)

3490
Vanaf dat ogenblik voer de Endeavour recht voor zich uit en mijl na mijl zagen ze het vasteland van achter de wolken tevoorschijn komen. (294)

3491
‘Verheven’, een grappig, oud woord, komisch in deze context, want ze was echt verheven tot op de hoogte van de wolken. (301)

3492
Het is een vochtige winter, vanuit het westen zitten zware, donkerbuikige wolken hen achterna, het gaat vast sneeuwen. (340)

3493
Ze installeerden zich in hun slaapzak tussen de stenen op het mos, en toen de sneeuwwolken waren verdwenen en de ijskoude, met sterren bezaaide hemel tevoorschijn kwam, zagen ze dat de lavastenen gezichten hadden gekregen en dat alles begon te fluisteren, mompelen en ritselen. (392)