woensdag 29 juni 2022

notitie 228

CVP-COMMUNICATIE 

Midden de mensen. Omdat mensen belangrijk zijn. Het einde van de tunnel is in zicht. De oudere jongeren onder ons kennen deze slogans nog wel. Een goeie vond ik ook, een vijftiental jaar geleden, de verkiezingsslogan van Martine Fournier, plaatselijk mandataris in Menen en Vlaams parlementslid: ‘Meer Martine!’

En dat is ongetwijfeld nog maar een summiere bloemlezing van de oneliners die aan de ondoorgrondelijke breinen van de CVP-communicatiespecialisten zijn ontsproten. CVP en communicatie, het is altijd wel wat, ampersand nog an toe!

Tja, die ampersand. Weet je het nog? Toen CVP opeens CD&V werd. Niemand begreep het, en daardoor bleef het wel hangen, natuurlijk. Vernuftig! ’t Is een gekende reclametruc: maak het zo onbegrijpelijk of irritant dat het toch weer opvalt. En op die manier komt de boodschap alsnog over.

Dat neemt niet weg dat ook CD&V-mandatarissen goed bij de les moeten zijn wanneer ze communiceren. Gisterenochtend zou ik van mijn stoel zijn gevallen mocht ik er op dat moment op hebben gezeten, maar ik rolde toch uit mijn bed van het ‘verschot’ toen ik Sammy Mahdi hoorde zeggen dat de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie ‘een warme Thatcher’ was. In één klap had hij alles wat hij verder al over haar had gezegd en nog zou zeggen van tafel geveegd. Natuurlijk zou enkel dát blijven plakken. Een warme Thatcher, godbetert. Dat er aan die vrouw nog wel andere connotaties dan ‘warmte’ kleven, daar had de nieuwe CD&V-voorzitter even niet aan gedacht: iron lady, Falklands, there is no such thing as society, neoliberalisme, Reagan… En dan dat kapsel, natuurlijk. En de rekening van de coiffeur.

Neen, een gelukkige communicatie kon je dit bezwaarlijk noemen. De rest van de dag ging op aan het rechtzetten van deze flater. En hoe zal Nicole de Moor – veelzeggend dat ik haar naam nu even moest opzoeken – zich daarbij gevoeld hebben? 

Mahdi is met zijn lapsus het slachtoffer geworden van de typische tjevenattitude: enerzijds-anderzijds. Hij wou in één klap beide vleugels van zijn partij geruststellen, zowel de linker- als de rechtervleugel. Warm en koud; Moeder Theresa en Thatcher. Het gevolg was dat hij tussen twee stoelen viel. En op die manier perfect illustreerde waaraan zijn partij ten onder aan het gaan is.