donderdag 16 september 2010

facebookbericht 267

Ik deed net een dutje. Kort maar heel diep. Diep genoeg om met enige mate van desoriëntatie terug met beide voeten op de grond te belanden en kijk, ik twijfel. Heb ik op televisie écht gezien wat ik hierna zal beschrijven, of was het alleen maar een kwade droom?

Ik zit in een vliegtuig en kijk achteruit door de middengang en in die middengang staat de paus, de huidige paus, Benedictus XVI maar ik noem hem nog altijd liever Ratzinger, en achter hem staan een paar andere rokkendragers. Hij in ’t wit, de anderen in ’t zwart. Ja, als het een droom is geweest, dan droom ik in zwart-wit. En die paus, Ratzinger, zegt, op de hem en eigenlijk alle pausen en prelaten kenmerkende zalvende toon, dat pedofilie een ziekte is en dat pedofielen dus niet handelen uit vrije wil. Hij zegt nog net niet dat pedofielen niet verantwoordelijk zijn voor hun daden maar dat is wel wat hij suggereert of toch wat minstens impliciet in zijn woorden vervat is.

Het moet een droom zijn geweest want ik hoorde nog niet dat Ratzinger, die in dat vliegtuig op weg was naar Schotland en daar inmiddels moet zijn aangekomen, door de Britse politie of door een of andere, al dan niet rokdragende, Schotse wacht of door Scotland Yard is opgepakt, of desnoods door dominee Paisley himself, die naar verluidt speciaal naar Edinburgh is gereisd om daar samen met vele duizenden anderen te protesteren tegen het pausbezoek, in elkaar is geslagen. Het zal een droom zijn geweest, het zou toch werkelijk al te zeer van de pot gerukt zijn dat zo’n kerel ongestraft dat soort waanzinnige theorieën voor de verzamelde wereldpers staat te debiteren.