zondag 14 december 2008

Dag 483 vVH&C

081213 – In galerie Pinsart in Brugge een tentoonstelling bezocht die gewijd is aan het werk van de nog maar net overleden dichteres Marie-Jo Gobron, die ook collages maakte. Marie-Jo Gobron was de echtgenote van Roger Gobron. Geen van beiden kende ik. Via de website van galerie Pinsart belandde ik op de websites die gewijd zijn aan de levens en oeuvres van beide kunstenaars. Roger Gobron blijkt een fenomenaal aquarellist te zijn geweest. Een uitstekende tekenaar, maar vooral een begenadigd colorist. Sommige van zijn landschappen moeten niet onderdoen voor het werk van bekendere tijdgenoten. Hij kwam gelukkig bijtijds terug van enkele schuchtere modernistische uitstapjes.

De website die gewijd is aan Marie-Jo Gobron draagt duidelijk dezelfde signatuur en verraadt dezelfde toewijding en liefde. Beide websites werden gemaakt door Jean-Noël Gobron, die er met grote inzet en kunde een missie van lijkt gemaakt te hebben om de nagedachtenis aan zijn beide ouders levendig te houden. Hij maakte ook twee films over hen.

De tentoonstelling in galerie Pinsart (Genthof 21, Brugge) is nog te bezoeken tot 21 december: donderdag, vrijdag, zaterdag van 11 tot 18 uur en zondag van 14 tot 18 uur.