woensdag 23 april 2014

facebookbericht 566


Guy Mortier krijgt de Vlaamse cultuurprijs voor ‘Algemene Culturele Verdienste’

 nu nog Marc Uyterhoeven, Kamagurka en Herman Brusselmans

*

Dat heb ik niet gezegd hé Jan. Ik zeg alleen dat we met deze bekroning toe zijn aan de consecratie van de populaire cultuur (op zich niets op tegen uiteraard), het anti-intellectualisme (vind ik al wat lastiger) en de ironisering van zowat alles.

*

Maar Jan, het weze Guy gegund. Ik heb hem ook altijd kluchtig gevonden. En goede kunstenaars hoeven voor mij heus niet ontoegankelijk te zijn! Alleen, Guy Mortier is geen kunstenaar. Toch? Hij heeft zijn verdienste als media- en taalvernieuwer, dat zeker, maar een 'Algemene Culturele Verdienste'? Nou moe.

*

Is iemand die van a tot z een populair weekblad maakt een kunstenaar? Hangt af van welke definitie je hanteert natuurlijk. Als Guy Mortier kunstenaar is geweest, dan wellicht vooral woordkunstenaar: hij heeft de taal, of dan toch zeker de manier waarop ermee wordt omgesprongen, vernieuwd. Maar zijn belang ligt volgens mij niet in de eerste plaats daar. Hij heeft de ironie gelegitimeerd, en vervolgens, door het veelvuldig gebruik ervan (door hemzelf én door zijn acolieten) gebanaliseerd. Of hij daarvoor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste verdient? Tja, dat is een kwestie van appreciatie. Dat ik niet geneigd ben deze vraag instemmend te beantwoorden, heeft met hokjesdenken niets te maken, mijn waarde Jan.