woensdag 18 april 2012

schrikkel 100

Je maakt je niet populair door een onbeduidende del als Phaedra Hoste (wie zijn trouwens die twee andere ‘BV’s’?) in dezelfde zin als Hitler te vernoemen, en al helemaal niet door, op haar kosten als het ware, op het in jouw ogen overduidelijke verband te wijzen tussen enerzijds totalitaire ideologieën en anderzijds het van elke morele normering losgeslagen kapitalisme – een verband dat er niet alleen is omdat zowel die ideologieën als het kapitalisme teren op het onvermogen van de mens om de eigen vrijheid ten volle op te nemen, maar ook omdat ze – die ideologieën én het kapitalisme – in staat blijken om de moraliteit – waarin je tot nader order als humanist toch geneigd bent te geloven – te perverteren en naar het eigen doel om te buigen. In dat losgeslagen kapitalisme gedijen, dat weten mediawatchers heel goed, fenomenen als sensatiepers quasi ongeremd – ze beantwoorden immers aan dezelfde wetten van vraag en aanbod: u vraagt, wij draaien. Dat alles is al veel te vaak aan de kaak gesteld. Het blijven abstracte theorietjes, en diegene die ze spuit, zal het nooit in een interview in de Humo mogen komen uitleggen. Wenst u er niet in mee te draaien, wel, stap er dan maar uit. U verveelt ons.

Maar als je Hoste en Hitler zo samen in een en dezelfde etalage ziet, dan worden die abstracte theorietjes opeens verrassend concreet.

Heel even maar, want je stapt weer verder en je bent postmodern, nietwaar, en allang immuun voor contaminerende juxtaposities. Phaedra Hoste kan er toch ook niets aan doen dat die krantenwinkeluitbater ook naziprop verkoopt? Sorry, Phaedra. Viel het trouwens nog wat mee, met dat zwaar misbruik?