woensdag 8 juni 2005

Eén jaar bloggen

Eén jaar bloggen heeft opgeleverd:
een tekstvolume van 140.000 woorden en 850.000 tekens (250 A4’tjes in verdana 8,5 met anderhalve interlinie);
ik schat een 500-tal posts;
14.700 hits;
tegenwoordig gemiddeld een 80 bezoekers per dag – laat ons zeggen dat de helft wel eens iets leest;
een kleine 200 reacties;
een niet kwantificeerbare hoeveelheid schrijfplezier voor mij en hopelijk ook leesvreugde bij jullie.
Sinds enkele dagen gaan de bezoekerscijfers aardig de hoogte in, om precies te zijn: sinds ik hier ook foto’s plaats. Beeldcultuur? Het aantal hits is in drie weken verdubbeld van vijftig tot boven de honderd. Toch wil ik al wie enkel kijkt ook uitnodigen om te lézen: de teksten beschouw ik als het belangrijkst.
Voor wie hier nieuw is, toch nog dit.
Dit is geen lifelog. U vindt hier geen details over mijn privé-leven, dat trouwens absoluut oninteressant is. Hoogstens verneemt u daarover, met het vergrootglas van de goede lezer, iets tússen de regels, heel impliciet. Maar dat is dan alleen omdat dat onvermijdelijk is. Wat u hier wél te lezen krijgt zijn vingeroefeningen over het nieuws, over de wereld. Míjn wereld maar het zou net zo goed de uwe kunnen zijn. Het is de wereld van iemand met oog voor de actualiteit, voor taal, voor literatuur.
Er zijn enkele gebruiksvriendelijke rubrieken: ‘Mijn woordenboek’ waarin, alfabetisch!, het woordenboek wordt afgeschuimd (we zijn al aangekomen bij ‘acceleratie’ en als het met dit tempo doorgaat komen we in 2085 aan bij ‘zwijgen’ of ‘zwoegen’); ‘Mijn eigen namen’ waarin ik, ook alfabetisch, schrijf over personen en plaatsen en begrippen die mij iets zeggen; ‘Ik lees Proust niet, ik vertaal hem’ is een door het toeval aangedreven oefening in het vertalen van zinnen uit de Recherche. Daarnaast zijn er bedenkingen over het wereldnieuws, impressies van lectuur of film, columnachtige observaties…
Sinds kort op deze blog zijn er ook foto’s. Ik had een tijd een aparte fotoblog, maar dat werd te omslachtig. Daarom parkeer ik de foto’s nu hier. Er is een reeks die loopt over Ryckevelde, een bosgebied in de buurt van Brugge, waar ik woon. Vandaag liet ik al aflevering nummer 263 op u los en het is de bedoeling dat het jaar wordt rondgemaakt. Ik plaats ook andere foto’s, waarvan ik om de een of andere reden denk dat ze de belangstelling verdienen van het ‘breder publiek’. Vindt u de foto’s interessant? Wel, dan kan u zich altijd nog inschrijven op de dagelijkse e-mail-mét-foto (andere dan hier) die ik naar een inmiddels 185 eenheden tellend abonneebestand stuur. Stuur gewoon een mail naar pascaldigital-at-hotmail-punt-com (deze schrijfwijze om spam te vermijden maar u weet wel wat ik bedoel) met in het onderwerpvak de vermelding ‘dagelijkse foto’ en ik neem u in het bestand op: gratis, vrijblijvend en te allen tijde opzegbaar.
Zo, ik hoop dat jullie hier nog vaak langskomen.