woensdag 11 mei 2005

Rikketikketik

Beste bezoeker,
Het is dus niet maandag geworden maar woensdag. Dat komt door het vele werk – ik kom eventjes niet aan tekstbloggen toe.
Ik zit hier alweer - rikketikketik - te hameren op het klavier. Ik heb er nog maar net een nieuw gekocht en de e is alweer versleten. Eigenlijk ook een soort van 'disparition', nietwaar? (Ook de n is al aan het vervagen.)
Ik las vanmorgen in de Humo dat het gemiddelde Vlaamse koppel 'het' gemiddeld 0,37 keer per week doet.
Tja.
Ik zag gisterenavond op de tv Herman van Veen Duits praten. Herman van Veen is al erg, maar Herman van Veen in het Duits!
De leesclub van gisterenavond viel mee. Het was nog eens: Gloed van Sandar Marai. De dames waren zeer meegaand, en ze hadden het allemaal een goed boek gevonden. Eentje deed, helemaal op het eind, zo nog net voor de bel ging, vanuit een soort van half gemummificeerde feministische reflex saggerijnig dat Krystina het grootste slachtoffer was van die hele zaak tussen Henrik en Konrad en dat opnieuw alle aandacht naar de mannen uitging! Een andere mevrouw, een die het boek duidelijk béter had begrepen, fronste de wenkbrauwen. Ik heb ze allemaal duidelijk kunnen maken dat het boek over veel méér gaat dan alleen maar een liefdesdrama. Eigenlijk, raakte ik ook door mezelf overtuigd, is Gloed een cultuuranalyse. Het gaat eigenlijk voortdurend over een wereld die voorbij is, een wereld van erecodes, van prestige, van niet ter discussie gestelde hiërarchieën, een wereld waarin alles nog een plaats had en waarin vriendschap nog een zaak van eer was. Dít is eigenlijk de – tegelijk zeer zichtbare maar toch nauwelijks opgemerkte – sleutel tot het boek: dat het is geschreven in 1942!
Ik sprak ook nog met de dames af dat ik ze volgend jaar (2006!) Sebald en Nabokov (het gouden duo!) in de maag ga splitsen. Zij kijken er nu al naar uit en ik ook natuurlijk want dan mag ik nog eens Geheugen, spreek en De emigrés herlezen. Joepie!
Rikketikketik, rikketikketik.
Vandaag brengt verder nog: werken, Colruyt, koken – en dan rijd ik naar Brussel, naar de vernissage van de tentoonstelling van Benoît in de KVS.