woensdag 20 augustus 2014

facebookbericht 601


IS gebruikt het internet om beelden te verspreiden van de onthoofding van een Amerikaanse journalist. Met de combinatie van primitieve barbarij en technologie zijn we inmiddels – hoe krankzinnig het ook is om dat te moeten vaststellen – vertrouwd. Ik zeg niet dat excessief gamen op zich tot dergelijke excessen leidt, maar wel dat wie zijn hele jonge leven niets anders doet dan virtuele geweldspelletjes spelen en vervolgens met een teveel aan testosteron, met fanatiek ideeëngoed en met wapens in aanraking komt, gemakkelijker tot gratuit geweld en zelfs gruweldaden te bewegen valt dan zeg maar een gezonde knaap die voetbalt op straat, kattenkwaad uithaalt en achter de meisjes aanzit. En dat mechanisme is zeker geen exclusiviteit van de islam. We zien de barbarij overal in de wereld oprukken: op Amerikaanse colleges, bij overgestresseerde mariniers, in Franse buitenwijken, in de marge van vreedzaam bedoelde manifestaties en eigenlijk overal waar er geen werk is, te weinig gezag, te veel tijd en onvoldoende integratie, en waar bijgevolg de alom en onophoudelijk geëtaleerde en gepropageerde rijkdommen frustreren en bijgevolg agressie opwekken.



*

en hiermee heb ik op rationele wijze de zeer acute weerzin verwerkt die mij deze ochtend bij het bericht overviel

*

De mannen die het vertikken om iets te doen aan de toestanden die ik in mijn laatste zin beschrijf. Die integendeel weten dat ze de brute kracht die ze op die manier creëren en in stand houden nodig hebben.

*

Ik vond de opmerking hierboven dat barbarij geen nieuw fenomeen is ook niet ter zake - maar ik kon er de vinger niet op leggen. Deze barbarij (van IS) is van een andere orde. Bij mijn weten werden de exploten van struikrovers en verkrachters tussen Sleidinge en Gent niet gefilmd en op het internet gezet, om maar iets te zeggen. En 't was ook geen wapen in een oorlog, zoals nu het geval is.