woensdag 27 augustus 2014

zomer veertien 8



5 juli – zaterdag / De Panne

Ik sta pas om negen uur op, lees enkele bladzijden Scruton, over het verband tussen seks, schoonheid en het heilige, en stap het miezerige De Panne in op zoek naar brood en ontbijtspullen. De zool van mijn sandaal komt los, waardoor ik in de grijze, natte en lege straten een klepperend geluid produceer. Mensen in fleurige vakantiekleren maar met een intreurig gezicht slenteren op de brede shoppingvoetpaden van de Kustlaan. Alle winkels bieden solden aan. De caissière van de Delhaize Proxy spreekt de klanten die hun aankopen op de rolband uitstallen aan in twee talen.

Tijdens het ontbijt met Sarah, Anna-Livia en Mina wordt er gesproken over het druggebruik bij jongeren. Het is ontzettend ‘niet-cool’, vinden Anna-Livia en Mina, en ze zeggen zich ver van drugs te houden. Maar wat zij vertellen over het wijdverbreide en eigenlijk zo goed als algemeen aanvaarde gebruik van coke, ‘bollen’ en weed (dat laatste noemen ze eigenlijk massa’s soft, ja, ’t is al eigenlijk geen drug meer – laat staan dat er van tabak en alcohol wordt gesproken), doet ons toch de wenkbrauwen fronsen. Algemeen ingeburgerd is ook de trend om het verbruik op het internet te afficheren – waarschijnlijk om er bij de ‘vrienden’ mee uit te pakken. (…)


Op de markt is er liquidation des nectarines et des cavaillons. Een groenteverkoper draagt een tricolore pruik. Wanneer ik vraag of ze straks gaan winnen tegen Argentinië, antwoordt hij dat hij enkel reclame maakt voor zijn Belgische boontjes. We zien hoe een mevrouw een ontharingsproduct  krijgt aangesmeerd. We kopen zalm, geitenkaas, droge worsten.

Tijdens het middageten met de kinderen hebben we het over de Freinetschool, dat ze daar nooit iets leerden, en over de jongeren die de voorbije maanden in Brugge in het water zijn gesukkeld en daarbij het leven lieten. De overgang tussen beide onderwerpen wordt gevormd door de Bermudadriehoek. Anna-Livia vertelt hoe ze een werkje moest maken over ‘mysteries’. Ze plukte de drie meest voor de hand liggende van het internet: ufo’s, het monster van Loch Ness en de Bermudadriehoek. Dat laatste interesseert haar nog steeds, zegt ze. Hoe mensen zomaar kunnen verdwijnen. (…)

(…)


(…)

We brengen de avond door met twee kwartfinales op de Wereldbeker in Brazilië: België verliest na een kutmatch van een na een vroege goal controlerend Argentinië met 1-0, en Nederland gaat, na een scoreloze draw én verlengingen tegen Costa Rica, met de hakken over de sloot door. Trainer Louis Van Gaal is de held van de avond omdat hij het aandurfde om op het eind van de tweede verlenging de wedstrijdkeeper te vervangen door de strafschoppenkeeper. Die er dan ook twee uithaalde.

(…)