zondag 29 september 2013

los ingeslagen 120


31 juli 2013

Mijn tandarts heeft aan zijn plafond een tv-scherm opgehangen. Om zijn clientèle wat te verstrooien terwijl hij met zijn gemeen sissende boortjes de restanten van je gebit te lijf gaat. En op dat scherm waren gisteren de clips van de op onze bloedjes mikkende clip- en reclamezender TMF te zien. Een mens moet daar af en toe eens een halfuurtje – of als u dat niet uithoudt, een kwartier – naar zitten (of liggen) kijken om te weten aan welke gore viezigheid kindjelief wordt uitgeleverd als u in een onbedachtzaam ogenblik eens even de strakke pedagogische greep (inclusief controle op het tv-gebruik) hebt gelost. Voor zover u al niet bent toegetreden tot het legioen dat ‘het’ al heeft opgegeven en de kroost gelaten uitlevert aan de maffia van kapitalistische hersenspoelers die – blijkbaar – in ons systeem schier ongelimiteerd en ongecontroleerd op ons nageslacht wordt losgelaten.

Wat ik in dat halfuur onder dat scherm, uitgestrekt op die in twee betekenissen ‘pijnbank’ zijnde ligstoel, aan platvloerse schunnigheden heb zien passeren: een mens die uit een andere cultuur, bijvoorbeeld een ouderwets strenge en strak georganiseerde islamcultuur, ik zeg maar iets, zomaar in ons Vrije Westen zou binnenwandelen en eventjes de kinderkamer-tv zou aanzetten, zou er zich stante pede een rolberoerte aan schrikken. Enfin, u kent het wel of u moet niet doen alsof u het niet kent: nauwelijks aangeklede ‘perfecte’ vrouwenlijven omringd door stoere blingblingnegers in dure sleeën, voortdurend copulatiebewegingen makend, zich al dan niet tegen een mannenbeen of danspaal aanschurkend; gezwaai met borsten en geslachtsdelen (dat laatste door mannen in nauwelijks formaat en draagrichting verhullende slipjes); close-ups van borstgleuven, bipsen en kruisen – enfin, het hele gamma. En dat voortdurend, clip na clip, steeds herhaald in een weerzinwekkende loop. Enkel onderbroken door reclame voor dingen die kinderen niet nodig hebben maar wel menen te moeten hebben ‘omdat het in de mode is’.

Ik was er niet goed van. Het maakte me verdrietig. Hoe moet je in godsnaam een opvoeding tot een goed einde brengen met zo’n duivelse doos in je huis? Hoe moet je nog aan kinderen beginnen als dit de wereld is die hun wordt voorgespiegeld?

Ik hoor vaak zeggen dat we in een aards paradijs leven. Dat we vrij zijn. Dat we ook vrij zijn om de tv uit te zetten. (Of de computer, want daar gaat het hier natuurlijk ook over.) Dat onze kinderen alle kansen kunnen krijgen.

Ik hoor dat vaak zeggen. Maar ik hoor nooit zeggen dat we in een schaamteloze dictatuur van de hebzucht leven. Dat onze kinderen op een onduldbare en niet te verantwoorden manier worden blootgesteld aan ongeveer alles wat slecht voor ze is, aan alles wat alle waarden die wij hun proberen mee te geven (voor zover wij dat al niet opgegeven hebben), tegenspreekt, tegenwerkt en uiteindelijk zelfs tenietdoet.

Ze zien het op een gegeven ogenblik wel in, hoor ik dan zeggen. Je moet het zo zwart niet zien. Ze draaien uiteindelijk zelf wel aan de knop. Ja, dat is waar. Dat is in de meeste gevallen waar. Maar wat gebeurt er met alle stront die ze intussen in hun hoofden hebben opgeslagen? Met alle tijd die ze aan die smeerlapperij hebben verloren? Met het cynisme dat ze zich eigen hebben gemaakt? Met de onschuld die ze zijn kwijtgespeeld?

Ik begrijp niet dat de maatschappij waarin wij leven hierop geen antwoord biedt. Ik zou zeer graag een deel van de ‘vrijheid van meningsuiting’ waarop we ons altijd beroepen om deze vorm van criminaliteit te vergoelijken, inleveren om er eind aan te laten stellen.


Een halfuur TMF. Tegen deze marteling kan zelfs een tandarts die drie tandzenuwholtes heeft uit te schijven niet op.