donderdag 26 januari 2023

gisteren 25

230125

Mohamedou Ould Slahi werd opgesloten in Guantánamo Bay op verdenking van medeplichtigheid aan de aanslagen van 9/11. Door middel van ‘enhanced interrogation techniques’ werd hij gedwongen om bekentenissen af te leggen van feiten die nooit konden worden bewezen – meer dan waarschijnlijk omdat hij ze nooit had gepleegd. Na acht jaar zonder enige aanklacht te hebben vastgezeten, ging de regering-Obama in beroep tegen zijn vrijspraak. Daardoor werd Slahi pas nog eens zeven jaar later vrijgelaten. Zijn boek Guantánamo Diary werd een internationale bestseller. De zeer bezienswaardige film The Mauritanian van Kevin Macdonald flopte. 

 

Elke koning der Belgen werd dus een welbepaalde opdracht in de internationale politiek meegegeven: hij stond mede borg voor het machtsevenwicht in Europa. Als hij voor het Parlement onder ede verklaarde dat hij de onafhankelijkheid van het land en de integriteit van het grondgebied zou vrijwaren, engageerde hij zich niet alleen tegenover de natie maar ook tegenover de conservatieve politiek van de ondertekenaars van het Verdrag van Wenen van 1815.  

Marie-Rose Thielemans, ’De legende van Albert I’, in: Anne Morelli (red.), De grote mythen uit de geschiedenis van België, Vlaanderen en Wallonië (1996), vertaling door Ann De Laet en Johan De Roey van Les grands Mythes de l’histoire de Belgique, de Flandre et de Wallonie (1995)