woensdag 25 januari 2023

gisteren 24

230124

Mijn stelregel in een gesprek is: vragen stellen. De ander laten spreken. Vaak is er dan een teleurstelling omdat de ander zelf geen vragen stelt. Maar dat neem je er dan maar bij. (En ik moet mij ook bekwamen in het afleren van het wegwuiven van de vragen die mij wél worden gesteld, in het grondiger beantwoorden ervan. In de hoop dat de ander dan ook luistert.)

 

(…) het verleden moet door middel van het beeld, voor het oog van iedereen, de stichting van het België van 1830 rechtvaardigen, en tevens moet het bij de Belgische bevolking nationale en patriottische gevoelens opwekken en in stand houden. Zo wordt aan deze grootse, onafneembare, historische schilderingen, met hun apologetisch en nationalistisch karakter, een pedagogische en patriottische opdracht toebedacht.

Judith Ogonovszky, ’De monumentale schilderkunst, “aanschouwelijk onderwijs in vaderlandse geschiedenis”’, in: Anne Morelli (red.), De grote mythen uit de geschiedenis van België, Vlaanderen en Wallonië (1996), vertaling door Ann De Laet en Johan De Roey van Les grands Mythes de l’histoire de Belgique, de Flandre et de Wallonie (1995)