zaterdag 21 januari 2023

gisteren 20

230120

Dat geliefden uit elkaar gaan, dat kan. Het kan ‘op’ zijn en dan wordt het moeilijk om voor altijd samen te blijven. Ja zelfs om altijd samen te zijn. Maar dat een vriendschap wordt opgezegd? Neen, dat kan niet. Vriendschap is onvoorwaardelijker, ja zelfs onvoorwaardelijk. Een vriendschap die wordt opgebroken, was er geen.

Stappend langs de planken van mijn bibliotheek, die zich als een woekering over mijn hele woonst uitstrekt, valt mijn oog voortdurend op titels die in mij het verlangen opwekken om ze te lezen. Nu zijn dat: De anarchistische bankier, een bundeling met negen verhalen over Antwerpen en Vergeetboek van Douwe Draaisma. De dag dat dit verlangen mij niet meer bekruipt, zal ik weten dat ik mij van mijn boeken moet ontdoen.

In haar bungalow koestert de 82-jarige weduwe, omringd door kunst, de herinnering aan haar vrolijke dichter.

Macron verhoogt het militaire budget van Frankrijk met een derde tot 400 miljard. Het wordt nu echt menens. Dit is angstaanjagend.

 

De kranen kreunen van genot als ze met hun vingers in de schepen grijpen en in het donker naar kostbaarheden uit verre streken tasten, vanaf de oever klinken signalen over en weer, klokslagen manen de landverhuizers aan om een laatste groet uit te wisselen, alle talen van de wereld klinker hier door elkaar. 

Stefan Zweig, Het land tussen de talen. Reportages uit België, vertaald door Els Snick, 61