woensdag 26 juni 2019

reactie



Jos Verniest Lees wat zijn gewezen vriendin schrijft... Dan krijgt dit ‘briljante’ proza plots een totaal ander etiket.

Pascal Cornet Ik vind dat niet, Jos. De persoon en de schrijver.

Pascal Cornet Moeilijke kwestie. Ongelijke strijd. Is Grunberg Schrijver of Persoon? Roos is alleen maar Persoon. Ik kies geen partij. Roos heeft de kans gekregen, en genomen, om haar antwoord te schrijven. Ik moet het nog lezen. Ik zie dat zij de sympathie krijgt van velen. En dat Grunberg er min of meer als een monster uit komt. Wat ik over Grunberg te zeggen heb, betreft enkel Grunberg-de-Schrijver, niet Grunberg-de-Persoon, die ik overigens ook maar matig sympathiek vind en met wie ik in elk geval, mocht ik een vrouw zijn, nooit een relatie zou beginnen.

Sarah Desplenter Pascal Cornet Jos Verniest Ik heb juist in De Standaard het antwoord van de ex-vriendin gelezen. Misschien is ze sympathiek maar haar tekst interesseerde me niet. Misschien heeft ze 'gelijk' in het 'echte' leven maar haar zinnen verveelden me danig. Ze is nu eenmaal geen schrijver. Het is in elk geval bitter wanneer de persoonlijke ellende de strijd aangaat met de fictie en het onderspit moet delven omdat het niet goed geschreven is.

Pascal Cornet Ik heb het hier liggen, maar moet me eerst nog door heel Grunbergs reportage ploegen. Wat je zegt, bevestigt wat ik denk: het is een ongelijke strijd. Met verschillende wapens op twee verschillende vloeren.

Pascal Cornet En wat me ook niet zint, is dat het weer zo man-vrouw polariserend is. Alsof alle mannen privé zijn zoals A.G.-de-Persoon.

Sarah Desplenter Goed stuk Pascal. Ik heb Grand Hotel en Goede Mannen niet echt in detail vergeleken, wel Grand Hotel Europa en Sérotonine (Zelfverheerlijking versus Zelfhaat). Om te eindigen met Goede Mannen en het absolute meesterschap van Grunberg in het hanteren van de wanhoop. Terwijl ILP een prachtige constructie te zijner eer en glorie neerzet, worstelt Grunberg meer dan ooit met la condition humaine. Wat hij schrijft raakt en snijdt diep. De bladzijden over de Pool, de zoon en de pony vergeet je nooit. Dat is het universeel maken van de particuliere zieleroerselen waar ILP zo smalend over doet. Zijn schrijfcredo is dan ook : Ik moet verbluffen. Wel, Grunbergs credo is wellicht eerder Ik moet observeren en graven.