dinsdag 18 augustus 2015

facebookbericht 817


Een basisregel voor het samenstellen van een krant of journaal op radio of tv is, dacht ik toch, dat het belangrijkste eerst komt. Volgens VRT-maatstaven (middagjournaal van vandaag) is dat: de vondst van een baby in een Truiense greppel. Later komt dan onder meer de aankoop van Griekse luchthavens door een Duitse luchthavenexploitant en, als afsluitertje, de toelating door de Verenigde Staten om onder het poolijs naar olie en gas te boren. 


Uiteraard is dat mensenleven belangrijk. Maar het Journaal hoort een ander perspectief te hanteren dan het individuele lotgeval en het sentiment van het moment. Het moet spreken over datgene wat over één jaar, tien jaar, vijftig jaar nog belangrijk zal blijken te zijn. Als we dat niet meer geloven, kunnen we beter meteen alle journalistiek afschaffen. Of er een andere naam aan geven in plaats van het als journalistiek te slijten.

De mensen die over honderd jaar - als dat dan nog mogelijk is - zullen concluderen dat die toelating om onder het poolijs naar olie en gas te boren een van de grootste misdaden van de 21ste eeuw kan worden genoemd (wat ik niet weet maar het zou best kunnen), zullen zich verbazen dat in het journaal van de dag dat die beslissing werd genomen de - uiteraard gelukkige - vondst van een baby belangrijker werd bevonden.