dinsdag 18 augustus 2015

facebookbericht 818 / reactie


Minister van Cultuur verdedigt het censureren van het ‘Groenlandlied’ door de VRT 

"Dit kan de onpartijdigheid van de VRT in het gedrang brengen', aldus Gatz." En niet door het te verbieden? Snap ik niet hoor. Het enige criterium voor airplay is kwaliteit, niet politiek of ideologie. Anders kun je de halve catalogus van de protestpop en kleinkunst op de index plaatsen.

Ik vind dat de VRT hier volledig correct heeft gehandeld. (ZLS)

De VRT heeft zeer braaf het dictaat opgevolgd van de politici die er belang bij hebben dat die hele Oosterweel-klucht diep in de marge wordt afgehandeld en die nu toevallig ook de touwtjes in handen hebben in de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst. Als dat uw idee is van 'volledig correct', dan hebt u overschot van gelijk.

Niks dictaat. Stel je voor dat morgen de u-place song wordt uitgebracht? Of de briljante hit shift de taks dat is de Max, de geweldige meezinger stem alleen nog op het belang en ook de oorworm roken op café is toch gezellig... Gewoon correct, neutraal en onafhankelijk. Zo hoort het ook voor een openbare omroep. Maar goed, gij uw gedacht. Ik het mijne. (ZLS)

'Het enige criterium voor airplay is kwaliteit.' Als ze morgen een 'Vlaamse Leeuw'-versie uitbrengen die te doen is (ik acht het niet uitgesloten), dan mogen ze die voor mijn part grijs draaien. Met uw laatste zin kan ik mij verzoenen.

Beste Pascal, ik ben het Groenland project niet ongenegen maar ik vind dat de VRT juist beslist heeft om dit nr niet op te nemen in hun playlist. Niet alleen omdat het een kutnummer is, maar ook omdat het idd duidelijk stelling inneemt of reclame maakt voor een project welk politiek geladen is en bovendien ook actueel. Het is geen algemeen nummer voor het milieu, tegen oorlog of ter bewustwording van bv. Autisme. in dit geval gaat het over iets heel concreet en zou het zijn alsof je naar aanloop van de verkiezingen op de VRT zou om de oren geslagen worden met het liedje Bart de wever verlost u van het gezever, of naar aanleiding van een nog te houden referendum over bv. Een basisinkomen dat er dagelijks op de VRT het lied. Werken voor uw geld is tenminste eervol zou gedraaid worden. De VRT heeft juist gehandeld. (ZLS)

Ik begrijp je punt. Ik zou het liedje nog eens moeten herbeluisteren om zeker te zijn, maar gaat het écht concreet over de Oosterweeloverkapping? Of is het algemener te duiden: problematiek van fijnstof, levens- en woonkwaliteit, een algemene bewustwording van milieuproblematiek, de waanzin van de zogenaamde mobiliteit? Want dat heeft toch wel een bredere impact. Zong Louis Neefs al niet in de jaren zestig 'Laat ons een boom en wat gras dat nog groen is?' Dat was op zijn manier ook best wel kritisch. En visionair!
Bovendien: jij zegt dat de VRT 'juist beslist' heeft. Welnu, ik ben er niet zeker van of hier de VRT beslist.
En nog iets - is het dan 'normaal' dat een lied voor iets oorbaars (want dat is pleiten voor een Oosterweeloverkapping toch, of niet?) NIET mag, terwijl een hiphophit waarin 87 keer het toch niet zo nobele woord 'motherfucker' wordt uitgeroepen zomaar in de ether wordt gejaagd (zoals ik de afgelopen weken een paar keer heb kunnen horen)? Mij niet gelaten hoor, ik wil niet preuts overkomen, maar als het laatste mag, dan moet wat mij betreft het eerste ook kunnen.

Er is wel degelijk een verschil tussen het lied van Louis neefs en Groenland. Mogelijks ben ik naïef wanneer ik denk dat de VRT hierover heeft beslist en niet de politiek. either way hoort de uitkomst in mijn ogen wel dezelfde te zijn. Als deze beslissing de VRT werd opgelegd valt dit aan te klagen uiteraard al wordt het moeilijk te achterhalen laat staan te bewijzen. Het is net als uitgeverij pelckmans die nu beweert dat het ontslag van drabbige helemaal niks te maken zou hebben met zijn politieke overtuiging... (ZLS)

We zullen het nooit weten. Maar ik vond het wel interessant om met jou hierover van gedachten te wisselen.

Idem. Fatsoenlijke meningsverschillen en tegengestelde ideeën op Facebook. Het kan. Waarvoor dank. (ZLS)