maandag 2 november 2009

reactie

Dag Pascal

Ik kopieer uit uw tekst uw zin waarin ‘zootje ongeregeld’ staat en plak hem hieronder:

“De leraar, die ik dus niet zoals De Standaard doet ‘cementleraar’ wens te noemen, is, na eerst het bloed onder zijn nagels te zijn gepest door het zootje ongeregeld waaraan hij om den brode les moet geven, me dunkt al zwaar genoeg gestraft doordat hij op alle mogelijke manieren – filmpje, publicatie van familienaam en plaats van tewerkstelling – door het slijk is gesleurd.”

Ik meen te weten dat ik een aandachtige lezer ben, met behoorlijk wat leeservaring. Volgens mij is bovenstaande zin uit uw tekst helemaal geen hypothetische vraag! Dit is een mededelende zin. Punt!

Nu valt mij nog iets op daarin waarmee ik het niet eens ben: iedereen werkt uiteraard ‘om den brode’, maar veel leraars – misschien deze man ook! – oefenen hun job – godzijdank – met veel liefde en idealisme uit!

Vriendelijke groeten
Christiane

@Christiane
Je hebt gelijk. Er is verwarring mogelijk. Maar het is niet zo bedoeld. Ik hoorde, ik weet niet meer waar, dat er aan het incident inderdaad heel wat pesterijen waren voorafgegaan... Neen, een 'zootje ongeregeld', dat is te streng... Er zit natuurlijk ook ironie in mijn tekst... Hoe gaat dat allemaal. Goed dat je er tegen ingaat. Je léést het goed. Dat doet mij plezier. En ik schrijf misschien te snel.
'Om den brode'. Ja, ook daar heb je gelijk. Niet alles is te herleiden tot 'om den brode'. Er is veel idealisme. Laat ons vooral dat niet vergeten.
Bedankt voor je reacties. Ik zou mijn tekst nu, na deze reacties, ànders schrijven. Maar ik hoop dat de basisteneur ervan toch goed overkomt.
Vriendelijke groet,
Pascal