vrijdag 14 november 2008

Dag 441 vVH&C

081106 en 081114 – Het was voor mij een verrassing om vast te stellen dat R. voor de bouw was van een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge in Loppem. Ik ken R. als een man die het hart op de juiste plek draagt, en dat is hij ook, maar ik had over het hoofd gezien dat R. ook een hevige Clubfan is. En de combinatie van die twee leidt blijkbaar tot inconsistentie.

Eerst kort voor wie niet op de hoogte is: Club Brugge deelt nu met Cercle Brugge een stadion met 26.000 zitplaatsen midden in het dicht bewoonde centrum van de deelgemeente Sint-Andries. Dat is geen klein stadion, voor een stad met iets meer dan 100.000 inwoners. Dit stadion, vroeger ‘Olympia’ genaamd en sinds het Europees Kampioenschap van 2000 ‘Jan Breydel’, werd een kwarteeuw geleden gebouwd, is een beetje verouderd, is voor sommige topmatchen te klein geworden en veroorzaakt bovendien verkeersproblemen. Maar het werd wel nog maar acht jaar geleden flink uitgebreid met een flinke smak overheidsgeld, en het is nog verder uitbreidbaar. Maar de Clubbazen willen dat niet. Zij willen een nieuw stadion voor 40.000 toeschouwers in een overstromingsgebied vlakbij de verkeerswisselaar van Loppem. Het officiële argument luidt dat dit noodzakelijk is om van Club Brugge opnieuw een grote Europese ploeg te maken – wat Club één keer in de jaren zeventig helemaal en daarna een paar keer bijna is geweest. Volgens de tegenstanders van deze optie, die natuurlijk ook ‘groene’ argumenten opdiepen, is dit sportieve argument slechts een dekmantel voor de ware intenties: het nieuwe stadion zou meteen ook onderdak bieden aan een hele reeks commerciële activiteiten, er is sprake van een heus winkelcentrum, zodat kan worden gesteld dat de uiteindelijke drijfveer is wat altijd de uiteindelijke drijfveer is (als het geen macht of seks is): geld.

Het vreemde nu aan R.’s redenering was dat hij zich volledig uitlevert aan de op emoties gestoelde logica van de Clubbonzen – clubliefde, loyaliteit, sportieve ambitie – en dat hij daardoor het ongebreidelde (!) liberalisme van de Club Brugge-lobby onderschrijft. Natuurgebied om zeep, nog maar eens een tempel voor de platte commercie, een oeverloze verkeersstroom? Geen probleem! Als Club daardoor Europees weer kan meedraaien, is het allemaal oké.

Dat je net zo goed je principes aan een roulettetafel kunt inzetten, wordt hier even uit het oog verloren. De investering is allerminst een garantie op succes. Liefde maakt blind. Snijdt het tegenargument – stilstaan is achteruitgaan – dan geen hout? Natuurlijk wel. Maar goed, laat ons dan maar achteruitgaan. Tegen de stroom in.

Op de website van Groen! afdeling Brugge staan de argumenten pro het Jan Breydelstadion en tegen de nieuwe inplanting in Loppem mooi uitgeschreven.