donderdag 9 augustus 2018

wolken 2902-2909


wolkenfragmenten uit Mark Twain, Leven op de Mississippi

2902

Als ik het koud hen, kook ik de Golf van Mexico bij wijze van badwater; heb ik het warm, dan wuif ik mezelf koelte toe met een wervelstorm; als ik dorst heb zuig ik een wolk leeg alsof het een spons is; als ik honger heb en de aarde afstroop, laat ik hongersnood in mijn spoor achter! (22)

2903
De passagier die het boek niet kon lezen zag er niets anders in dan een hele serie mooie plaatjes, geschilderd door de zon en overschaduwd door de wolken, terwijl het voor een geoefend oog helemaal geen plaatjes waren, maar uiterst grimmige en bloedserieuze leesstof. (69)

2904
X had de oversteek op een recenter tijdstip gezien dan Ealer en omdat het een bijzonder druilerige, zwaar bewolkte en donkere nacht was stond Ealer net te denken of het niet beter was X te laten roepen om te helpen dat stuk door te komen, toen de deur open ging en X naar binnen stapte. (82)

2905
Voor het merendeel landschappen: een meer, eenzame zeilboot, versteende wolken, pregeologische bomen op oever, antracieten klif; naam van misdadigster duidelijk zichtbaar in hoek. (280)

2906
Deze kleuren harmoniëren met de omgeving en zien er net zo natuurlijk uit als de gloed die een zonsondergang over de wolken verspreidt. (321)

2907
Om vier uur begonnen zich in het zuidoosten dreigende wolken samen te pakken en korte tijd later stak er vanuit de golf een wind op, die ieder moment in kracht toenam. (332)

2908
Nergens zag je een kleur die helemaal natuurlijk aandeed – alles was overgoten met het loodkleurig zweem van de zware wolkenbank boven ons. (367)

2909
En vervolgens glijen we ongeveer twintig kilometer over het zilveren water, te midden van verrukkelijk, verbijsterend landschapsschoon dat ons met stille bewondering vervult, en bereiken Mount Vernon, tweehonderd meter hoog, met de romantische ruïne van een voormalig eersteklas hotel tronend te midden van de wolkenschaduwen die deze duizelingwekkende hoogte bestrijken. (424)