dinsdag 28 augustus 2018

van Dale 126-130


126
De indianendraf werd nu vertraagd door de gordijnen van clematis en de wildgroei van terebinten.
Marcel Pagnol, Mijn kinderjaren in de Provence, 177

terebint (de) terpentijnboom

127
Hoewel ze scoliose-problemen had is Doris weer gaan werken.
Philip Roth, Ik was getrouwd met een communist, 13

scoliose (de (v.)) zijwaartse ruggengraatsverkromming, vgl. kyfose

128
Ze heeft een prachtige uitspraak en speelde die rol prachtig en ze zag er schattig uit met dat korte pagekopje, maar die extra pondjes staan zo’n kleine vrouw als Eve Frame niet, zeker niet in een getailleerde zomerjurk van wit picqué, ook al heeft hij een wijde rok.
Philip Roth, Ik was getrouwd met een communist, 31

1piqué /pike/ (het; g.mv.) 1 (stofn.) soort van (meest witte) katoenen of kunstzijden stof met dubbele ketting, de onderste van grover, de bovenste van fijner garen, waardoor een ruitvormig patroon ontstaat; – (bij uitbr.) ook van soortgelijke stoffen met figuren of stippen
ketting 6 (wev.) de draden die in de lengterichting van een weefsel lopen, syn. schering: de ketting opbomen; enkele, dubbele ketting

129
Ze droeg een hoed met voile, zo’n voile met moesjes die ze in een of andere film populair had gemaakt, en ze tilde hem voor haar verrukkelijke snoetje vandaan en begon te snikken.
Philip Roth, Ik was getrouwd met een communist, 207

1moesje 2 anders gekleurd stipje (op een geweven of andere stof)

130
Niets werkt zo goed als de verheffende opmerkingen van Billy Graham, een lijkkist met de nationale vlag erover en een ploeg militairen van verschillend ras als dragers – het geheel bekroond door “The Star-Spangled Banner”, direct gevolgd door tweeëntwintig saluutschoten en een trommelsignaal – om de menigte cataleptisch te maken.
Philip Roth, Ik was getrouwd met een communist, 326

cataleptisch (bn.) stijf, verstard