woensdag 9 februari 2005

Mijn woordenboek (61)

AARDAPPELPUREE
Zo maak ik aardappelpuree. Ik schil de aardappelen, was ze onder de kraan, snij ze in kleine stukjes, dompel ze volledig onder in water en breng dat water aan de kook. Wanneer de aardappelen gaar zijn – aardappelen worden gaar als ze zich een tijdje in kokend water bevinden, en met gaar bedoel ik dat ze zacht zijn; ze mogen góed gaar zijn, gezien de volgende bewerking – wanneer dus de aardappelen gaar zijn, mag het water worden afgegoten. Dat doe je door met een over de deksel getrokken handdoek de beide handvaten van de pot vast te houden en door een kier tussen deksel en pot het water – en dus niet de aardappelen – weg te gieten. De handdoek dient zowel om de vingers niet te schroeien aan de hete pothandvaten als om het dekstel tegen te houden. Na het water te hebben afgegoten worden de zachtgekookte aardappelen gepureerd. (Dat is de hierboven aangekondigde ‘volgende bewerking’ want afgieten is strikt genomen geen bewerking.) Het pureren gebeurt met een stamper met gaatjes in. Pureer grondig, want puree met brokken is minder lekker dan puree zonder brokken. Aan de aldus verkregen onbrokkelige substantie worden nu toegevoegd: een klomp boter (liefst echte, maar bakboter is ook goed), één of – naargelang van de beoogde hoeveelheid aardappelpuree – twee eierdooiers, een flinke snuif zout, een paar draaien van de pepermolen en behoorlijk wat muskaatnoot. Roer nu dit mengsel om boven een zacht vuur. Voeg melk toe tot de gewenste smeuïgheid is bereikt. Wanneer door inwerking van de hitte de puree opborrelende en kraterachtige plopgeluiden begint te maken, zit u al een heel eind op de goede weg. Proef om te weten of er voldoende – en zeker niet te veel want dat is onomkeerbaar – zout, muskaat en peper zijn toegevoegd. Blijf goed roeren om het aanbranden te vermijden. Dien de aardappelpuree heet op.
Deze bereidingswijze verschilt natuurlijk niet of nauwelijks van die van u (het gaat immers om aardappelpuree), maar wees in dat geval alleen ontgoocheld als u dacht dat dit een kookboek is. Dat is het niet, dit is een woordenboek waarbij het plezier van het schrijven en eventueel het lezen van de teksten vooropstaat.