zaterdag 23 november 2024

boekverhaal 3

1975 (?)


CLUSTER

Talloos waren de jongens die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, en misschien ook nog wel in de jaren tachtig, de pocketjes van de reeks ‘Bob Evers’ verslonden. (Ja, toen kon je nog boeken verslinden.) Bob Evers was de Amerikaanse vriend van de Hollandse adolescenten Arie Roos en Jan Prins. En samen beleefden die drie de avonturen die Willy van der Heide vakkundig uit zijn duim zoog. Van der Heide, gebroodroofd nadat hij in de oorlog goed fout was geweest, bakte onder meer ook pornoboeken om aan de kost te komen (maar dat wisten zijn jonge lezertjes natuurlijk niet).

Ik herinner mij dat mijn broer een rijtje Evers-pockets bezat. Ze waren keurig uniform uitgegeven, met gele ruggen en op de cover de titel in witte handschriftkapitalen op een rood fries. Willy van der Heide bedacht, net als Willy Vandersteen bij ons, stevig stafrijmende titels zoals Klopjacht op een kapitein, Stampij om een schuiftrompet en, da’s echt wel de beste, Trammelant op Trinidad.

Ik bewaar om twee redenen de beste herinneringen aan Een overval in de lucht.

De eerste is het situatiekaartje in het boek. Daarop stond mooi aangegeven waar in de woestijn het vliegtuig zijn noodlanding had gemaakt, wat aldaar de geologische omstandigheden waren (zandduinen, rotsformaties…, elk met hun impact op het plot), waar de helden en schurken zich bevonden en waar de karavaan passeerde. (Dat laatste verzin ik er misschien wel bij.) Ik bestudeerde dat kaartje grondig en blijkbaar raakte dat een snaar in mijn brein want ik situeer de oorsprong van mijn voorliefde voor Michelinkaarten, stadsplattegronden en Google Maps dáár, in dat boek, Een overval in de lucht, dat ik las toen ik een jaar of dertien was.

De tweede reden waarom ik graag het boek memoreer, is dat het scenario wonderwel aansluit bij een film die ik in dezelfde periode verscheidene keren op de televisie te zien kreeg: The Flight of the Phoenix (1965). Ook hier belandt een vliegtuig calamiteitsgewijs in de woestijn en volgen er bloedstollende verwikkelingen (waarvan het hieronder bijgeleverde fragment een staaltje biedt). Beide artefacten – boek en film – clusterden in mijn verbeelding samen tot een, hoewel ze niets met elkaar te maken hebben, onlosmakelijk geheel.

Waar het boek, dat ene concrete exemplaar, zich nu bevindt, weet ik niet. Misschien heeft mijn broer het nog, ik zou het hem eens moeten vragen.


Willy van der Heide, Een overval in de lucht, 1950
Robert Aldrich, The Flight of the Phoenix, 1965 https://www.youtube.com/watch?v=IACjOvyx5hs&ab_channel=pcuser80