vrijdag 10 maart 2006

Mijn woordenboek (113)

ACHTERUITRIJDEN
Ik herinner mij, het moet een jaar of dertig geleden zijn en ik weet niet of het nu nog voorkomt, de verslaggeving op de Nederlandse televisie van een spectaculaire en voor zover ik weet marginale en zelfs apocriefe discipline in de autosport: het achteruitrijden met Dafjes op het circuit van Zandvoort. Het lijkt mij nu – maar het zal wel niet zo bedoeld zijn – een visionaire ironische commentaar op de vooruitgang.
Dafjes schijnen de eigenschap te hebben dat je de aandrijfkracht van hun motoren gewoon kan omdraaien: je kunt zonder krachtverlies op de achteruit overschakelen. Waarvoor deze zogenaamde Variomatic-versnellingsbak goed is, zal Joost weten – als het geen frivoliteit is van de constructeur, dan een nalatigheid; het automerk Daf is dan ook ter ziele gegaan. Maar goed, je zag dus dat peloton Dafs in de achteruit aan die gekke race beginnen. De spiegelbeeldstuurcoördinatie (als je links aan het stuurwiel draait, blijkt de auto ineens, gezien de gewijzigde rijrichting, naar rechts uit te wijken) brak al meteen in de eerste bocht enkele deelnemers zuur op. Ze gleden van de baan, het mulle Zandvoortse duinzand in. De chaos nam hand over hand toe, en bereikte een hilarisch hoogtepunt wanneer beide elkaar fel de koppositie betwistende leiders tegen elkaar opbotsten (de toolip aan de binnenkant van de bocht was eventjes vergeten dat hij achteruit reed) en opeens met de neus in de verkeerde (in zeker opzicht dan weer juiste) richting stonden. Stilstonden, zodat alles wat onmiddellijk volgde zich opeens bliksemsnel moest herinneren dat in deze palindroomrace links rechts was en rechts links. De gevolgen laten zich raden. De Tarzanbocht werd herschapen in een autokerkhof, en een van de voorzichtigst gestarte Dafjes uit de staart van het peloton zigzagde traagzaam tussen de gestranden door, verwierf de leiding en tufte doodleuk zegewaarts.
(Google leert mij dat de achteruitrijdwedstrijd onder meer in 1978 plaatsvond, voor de tv van commentaar werd voorzien door André van Duin, en gevolgd werd door een race voor personenwagens-met-caravan!)