woensdag 3 oktober 2018

het overzicht 038


Het is duidelijk: als je in het openbare domein mensen wilt fotograferen, heb je hun toestemming nodig. Maar geldt dat ook wanneer het je in de eerste plaats te doen is om de situatie waarin die mensen figureren, wanneer ze een levend onderdeel van die situatie vormen? Als je dan eerst om hun toelating vraagt, verstoor je de situatie en wordt het vastleggen ervan onmogelijk. In dat geval, ben ik geneigd te zeggen, heb je die uitdrukkelijke toestemming niet nodig, op voorwaarde dat je de personen met respect behandelt. Hebben ze het niet graag – als ze het al merken, uiteraard, dat je hen fotografeert – dan zullen ze het wel laten blijken en kunnen ze jou er eventueel op aanspreken.


























Deze foto’s gaan over vrouwen. Over schoonheidsidealen en mode en jeugdigheid in de eerste foto, over tijd en wat de ongenadige tijd met vrouwen doet in de tweede. Zonder de aanwezigheid van de vrouwen in het beeld, zouden de foto’s niets of in elk geval veel minder zeggen. Het lijkt ook aangewezen dat deze vrouwen – die ik overigens niet kende – niet merkten dat ze werden gefotografeerd. Maar, zo blijkt duidelijk uit het resultaat, ze merkten het wél. En daardoor krijgen beide foto’s een heel andere invulling. Plots gaan ze meer over de relatie tussen de gefotografeerde vrouwen en de fotograaf, dan over de situatie waarin die vrouwen figureerden. Beide vrouwen lijken onaangenaam verrast door de indiscretie van de fotograaf. Maar, moet ik er meteen aan toevoegen, in beide gevallen heeft de fotograaf hun gelaatsuitdrukking pas bij het beoordelen van zijn foto’s op het scherm opgemerkt. Tijdens het afdrukken had hij telkens niet in de gaten dat deze vrouwen hém in de gaten hadden.

En, hoor ik u vragen, hoe zit dat nu met dat respect? Ik geef toe, we bevinden ons hier op de rand – al vind ik persoonlijk niet dat de in deze situaties figurerende vrouwen door mij respectloos werden behandeld. We moeten overigens ook niet té streng zijn. Als wij preuts en principieel argumenten als privacy en persoonlijke integriteit en dergelijke hanteren, ondergraven wij de openbaarheid van het openbaar domein, en ontzeggen wij onszelf veel spontane schoonheid en spanning in onze zo al overgereguleerde levens.

Brugge - 060313
Rouen (F) - 060303