vrijdag 14 september 2018

het overzicht 020




















Tranche de vie. Aan die uitdrukking moet ik denken wanneer ik deze foto terugzie. Een uitsnede. Een schelletje, zoals ze hier bij de beenhouwer zeggen. Op zich betekent het beeld niet veel – maar ik herinner me nog precies het moment, en wellicht ligt daarin het belang van de foto: dat ik het mij nog herinner. Wat betekent dat voor niemand anders de foto belangrijk is of hoeft te zijn, maar daar kan ik mee leven.

Ik zag die man op zijn fiets aankomen. En ik zie hem nu preciezer dan ik hem toen in een flits zag. Een beetje voorovergebogen, op een te laag zadel. Stoempend. Snel ergens heen. De mantel flapperend over de knieën, berenmuts op het hoofd. Het is koud.

Waar fietst hij heen? Wat steekt er in dat plastic zakje dat op zijn bagagedrager (porte-bagage) gebonden is met een elastiek (rekker)? Heeft de inhoud van dat zakje iets met zijn bestemming te maken? Allicht wel, maar we zullen het nooit weten.

Lééft die man nog? Überhaupt.

Ik beweeg mee met de camera. Dat veroorzaakt de bewogen achtergrond. Die bewogenheid vat en kadert de beweging van de fiets van links naar rechts door het beeld. De donkere elementen in de rand van het beeld helpen mee met dat kaderen – maar dat is puur toeval natuurlijk. Dit lijkt een still, uitgeknipt uit een film die nooit iemand volledig heeft gezien. Uitgeknipt uit het leven van die man, zonder dat hij daar weet van had – zoals hij ook nu niet weet dat ik nog een keer, een laatste keer allicht, bij hem stilsta: om hem te vatten in het kader van deze woorden.

Sint-Kruis, Schuttershof – 050217