vrijdag 7 september 2018

het overzicht 013




















De fotograaf probeert met behulp van licht en technologie in de zoeker van zijn toestel het vlak op een schilderkunstige, plastische, manier in te vullen. Het héle vlak. Doordat zijn blik dat hele vlak blijft overzien, ziet hij ook wat zich buiten zijn focus afspeelt; hij ziet wat zich, los van het centrale onderwerp, in de rand afspeelt.

Een goede foto, leert Roland Barthes, teert op de spankracht tussen studium (het onderwerp, de focus) en punctum (iets buiten de focus wat van dat onderwerp afwijkt maar het precies daardoor kracht bijzet). Het punctum zie je altijd pas in tweede instantie. Het brengt je even uit evenwicht, het zorgt voor een aangename duizeling.

Iets dergelijks gebeurt in deze foto. Het onderwerp is de tegenstelling tussen het natte weer en de zonnige tandpastaglimlach van de man, tussen duisternis en licht. Het punctum is de verwarring die ontstaat over hoe dit beeld nu in elkaar zit: eerst lijkt het of die man ons vanuit die auto toelacht, maar dat kan natuurlijk niet, en pas dan wordt duidelijk dat het om de weerspiegeling gaat van de lichtbak. Meer is het niet, een kleine aarzeling of struikeling – eventjes waren we van ons à propos. We hebben het gezien, en gaan weer verder. En we nemen het mee, in de vorm van een foto.

041225