vrijdag 14 juli 2023

notitie 393

ZEVENDE DAG 1-5


VII – 1.

De vrome maar eenvoudige ziel Gianni Lotteringhi is wolwever in Florence. Zijn knappe vrouw Tessa is minder onnozel en geniet van haar verhouding met Federigo. Op een dag vergeet ze echter het afgesproken teken op ‘de kust is veilig’ te zetten. Federigo klopt aan op een ogenblik dat Gianni thuis is. Tessa maakt haar man wijs dat het de weerwolf moet zijn die aanklopt. De goedgelovige sul tuint erin en Tessa kan haar overspelige relatie continueren.


VII – 2.

Spinster Peronella vormt te Napels met een metselaar een eenvoudig stel. Maar Peronella is gezwicht voor de avances van Giannello Scrignario. Op een dag komt de metselaar onverwacht vroeg naar huis. Peronella verstopt Giannello in een vat. Ze maakt haar man wijs dat ze het ongebruikte wijnvat probeerde te verkopen. De kandidaat-koper is zogezegd het inwendige van het vat aan het inspecteren. Giannello heeft alles gehoord en speelt op voortreffelijke wijze zijn rol in het door zijn vriendin opgezette listige instant-noodscenario.


VII – 3.

In Siena wordt Rinaldo verliefd op zijn buurvrouw, de rijke maar getrouwde en bovendien zwangere Agnesa. Het lijkt uit te draaien op een onmogelijke zelfkwelling, maar Rinaldo is vastbesloten en werpt zich bij de buren op als kandidaat-peetvader van de boreling. Zijn aanbod wordt aanvaard en zo krijgt hij de mogelijkheid om zijn avances voort te zetten. Agnesa gaat er niet op in. Waarop Rinaldo van lieverlede broeder wordt. Wat hem evenwel niet geneest van zijn neiging om er een liederlijke levensstijl op na te houden. Waar hij als leek faalde, slaagt hij als broeder wel: eindelijk gaat Agnesa overstag. Op een dag wordt het overspelige stel betrapt door de bedrogen echtgenoot. Agnesa maakt haar man wijs dat de broeder net bezig was met het door middel van devotie uitdrijven van de wormen die de ingewanden van de pasgeborene aan het uitvreten waren.


VII – 4.

De drankzuchtige rijkaard Tofano, ingezetene van Arezzo, is getrouwd met Ghita. Ghita is beeldschoon. Dat lijkt aardig meegenomen, maar deze eigenschap veroorzaakt bij Tofano wel een stekende jaloezie. Deze onnodige jaloezie beknelt Ghita en wekt op wat ze probeert te bestrijden: de ontrouw van de beeldschone echtgenote. Ghita’s strategie bestaat erin om te wachten tot haar man lazarus is, om dan naar haar minnaar te vertrekken. Tofano heeft dit spelletje door en op een dag sluit hij Ghita buiten. Met een list weet zij haar echtgenoot ervan te overtuigen dat ze zo wanhopig is dat ze zelfmoord pleegt: ze gooit een zware steen in de waterput. Tofano stormt naar buiten, waarop Ghita naar binnen glipt en hem op haar beurt buitensluit. Er volgt een over-en-weer gescheld. Ghita maakt haar man ten overstaan van het gebuurte te schande en weet zich op die manier definitief van zijn ziekelijke jaloezie te bevrijden.


VII – 5.

Ten onrechte jaloerse echtgenoten verdienen een straf. Een rijke koopman uit Rimini zet zijn mooie echtgenote, die niets verkeerds doet, min of meer gevangen: ze mag nergens heen, ja, ze mag zich niet eens aan het raam van haar huis vertonen. Van de weeromstuit zoekt ze toenadering tot haar buurman, een schone jongeling. En ze beraamt een plan om haar echtgenoot van diens verstikkende jaloezie te bevrijden. Ze vraagt zijn toelating om te biechten te gaan. De koopman ziet zijn kans schoon om haar haar geheimen te ontfutselen en verkleedt zich als priester. Ze komt bij hem in het hokje te zitten, maar ze heeft zijn snode plan doorzien en maakt hem wijs dat ze een priester als minnaar heeft. Terwijl de echtgenoot bij zijn voordeur deze priester opwacht, brengt de jonge buurman via het dak de echtgenote een nachtelijk bezoek.


Giovanni Boccaccio, Decamerone (ca. 1352), vertaling Frans Denissen (2003)