maandag 2 februari 2009

Uit het nieuws

De in ons land levende Joodse gemeenschap laat weten niet te kunnen lachen met een item in het televisieprogramma ‘Man bijt hond’. Het betreft een satirisch bedoeld stukje – niet bijzonder geslaagd als je het mij vraagt en tegelijk behoorlijk ‘stekelig’ maar voor de rest volkomen onschuldig. De makers hekelen nu net dat de Joden zich snel aangevallen voelen.

Er waren de jongste tijd al een paar incidentjes. Voor een ervan tekende de Vlaamse minister van Cultuur door zijn verontwaardiging om de kindermoorden in Dendermonde te vergelijken met zijn verontwaardiging om wat de Israëlische militaire interventie in Gaza heeft aangericht. Dat werd hem niet in dank afgenomen – de uitspraak van Anciaux (verschenen op zijn blog) ontketende ei zo na een diplomatieke rel tussen Israël en België.

Op de radio hoor ik nu de liberale (!) volksvertegenwoordiger Claude Marinower verkondigen dat het ‘ongepast’ is dat ‘een bepaald deel van de Vlaamse bevolking’ herhaaldelijk wordt ‘geschoffeerd’. Marinower is een Jood.

Bizar om te horen dat de Joden in Vlaanderen ervan uitgaan dat ze een onderdeel vormen van de Vlaamse bevolking want gisteren hoorde ik een andere Jood verklaren dat hij niet zou dulden dat zijn geloofsgenoten van de chassidische gemeenschap in Antwerpen zouden worden onderworpen aan de inburgeringsprocedure zoals die door de Vlaamse Gemeenschap wordt voorgeschreven aan al wie zich hier wenst te integreren.

Lange tenen, opgezette stekels en de noodzaak om elk woord twee keer te wikken en te wegen alvorens het uit te spreken of neer te schrijven. Het klimaat is wat je noemt: ongezond.