zaterdag 28 juli 2018

intensieve zorgen – 2 / getekend 288

Op 20 mei, Pinksterzondag nota bene, maakte ik met mijn koersfiets een stuurfout. Die zou ik niet hebben gemaakt indien ik op dat moment niet vermoeid, achteropgeraakt, verstrooid en overmoedig was geweest. ‘Het is rap gebeurd’ is een van de clichés die ik het vaakst heb moeten horen en op den duur ook zelf begon te gebruiken omdat clichés nu eenmaal de eigenschap hebben dat ze vrij adequaat de werkelijkheid weerspiegelen – en we moeten niet altijd origineel proberen te zijn. Die ene foute inschatting had een spectaculaire val tot gevolg (die ik enkele weken later visualiseerde ten behoeve van mijn collega’s, die ik te bedanken had voor een geschenkbon die ze, om mij een hart onder de riem te steken, hadden gefinancierd) maar ook twee maanden ziekenhuis en evenveel operaties en complicaties. Ik heb, als ik het goed heb bijgehouden, tot mijn ontslag op 20 juli op zeven verschillende afdelingen gelegen: spoed, orthopedie, intensive care, midcare, pneumologie, revalidatiekliniek, opnieuw spoed, urologie en uiteindelijk weerom de revalidatiekliniek.

Hoeveel keren heb ik aan dat ene moment teruggedacht! Kon ik de tijd maar terugdraaien! Hoe was het mogelijk geweest dat ik, die altijd zo voorzichtig ben op de fiets, te snel die slagboom wilde omzeilen, dat ik tien centimeter lager rechts van het smalle asfaltpadje belandde dat rond de slagboom heen leidt, dat ik met mijn linkerpedaal dat asfalt raakte en zo mijzelf ondersteboven en achterstevoren katapulteerde, waarna ik, uiteraard na met mijn rechterschouder en linkerheup beide obstakels vol geraakt te hebben, tussen een elektriciteitskast van Engie en een betonnen paal belandde, met daarop de naam van de plek: ‘Vaartstraat’. Ik ‘kreeg’ mijn accident naast de vaart in Hoeke (Damme), meer bepaald tussen Hoeke en Sluis (Nederland), nog meer bepaald: zowat precies op de grens tussen België en Nederland.

Een hap van twee maanden uit mijn leven was het ingrijpende gevolg. Als ik er niets over schrijf, wordt die hap een gat.