zondag 1 mei 2016

los ingeslagen 312


3, 4 en 5 februari 2002

Zondag, werkdag. Tot 9 uur ’s avonds. Enkel onderbroken voor maaltijden en het wereldkampioenschap cyclocross: super-Mario De Clercq!

*

Ik bel naar K.: of het kind nu al is geboren. Het kind is nog niet geboren. De letterkapper in de toekomstige vader steekt de kop op: jammer dat het niet op de voorziene dag, gisteren 020202, is geboren, vanwege het mooie typografische effect van die datum!

*

Het Stevin-boek is klaar. Ik heb deze week meer dan 51 uur gewerkt. En de afgelopen drie weken meer dan 140 uur. Dat is zoveel als in december of november in vijf of zes weken.

*

Gisteravond werkte ik tot tien uur, deze avond tot elf uur. Ik werk aan een vertaling van een boek over de nakende milieucatastrofe – en dat sust mijn geweten.

*

Ik heb voldoening schenkende telefonische interviews met radiojournalist Johan Deryck en met een prominent lid van een onderzoeksbureau – allebei over de rol van de media en de journalistiek. Aan de eerste vertel ik dat ik vroeger nog in mijn pen kroop als er iets van het radio- of televisiejournaal mij niet aanstond, en dat ik dat nu, na de recente omvorming van het televisiejournaal tot kijkcijfers aanzwengelende praatbarak, niet meer doe. Resignatie?

*

Ik probeer me wat voor te bereiden op mijn bezoek aan Stockholm door een hoofdstuk te lezen in het recent aangeschafte boek Cities in Civilization van Peter Hall. Maar dat boek is véél te dik, ik zal het nóóit helemaal lezen: een angstwekkende gedachte.

*

In dat boek van Peter Hall staat een foto van een optreden van Elvis Presley in 1956. Presley is ruggelings te zien. Op de voorste rijen van het publiek extatische jongeren. Een van de meisjes gelijkt als twee druppels water op mijn zus.

© Corbis