maandag 12 augustus 2019

facebookbericht 1208 + reacties

De horigheid van de VRT aan de N-VA bereikt een nieuw hoogtepunt. Achttien (18) minuten trekt het middagjournaal van 13 uur uit voor het nieuws dat iedereen al kent. Eerst wordt het door de journalist samengevat, en na de behandeling van twee andere items worden we alsnog live naar de persconferentie gebracht waar de ex-kandidaat-minister-president slash vijfvoudig voorzitter slash burgemeester slash ex-informateur (de voorbije weken door velen in de pers ‘formateur’ genoemd) slash kleurenwiezend parlementslid precies hetzelfde nog eens naar voren brengt. Achttien (18) minuten, en omdat het live verslag van de persconferentie niet vlekkeloos verloopt, belooft de horige van dienst ons in het eerstvolgende journaal nog een interview met de //// te brengen.


Lieven Verstraete Ik ben nog een weekje met vakantie, dus ik heb dit gevolgd als “gewone kijker”... maar euhm, ruim twee maanden na de verkiezingen hebben we uitzicht op een Vlaamse regering - bovendien zonder VB - en u vindt dat geen uitgebreid nieuwshoofdstuk waard? Ja, dan weet ik het ook niet meer. En dat heeft niks met “ho(e)righeid” te maken, is gewoon het nieuwsitem van vandaag. Minder was schuldig verzuim geweest. Dit is onze verdomde journalistieke en democratische plicht! Mvg.

Pascal Cornet Uw insinuerende vervorming van het door mij gebruikte woord 'horigheid' is weinig journalistiek, mijnheer Lieven Verstraete.

Lieven Verstraete Pascal Cornet en nu een inhoudelijk antwoord aub.

Pascal Cornet Omdat u het zo beleefd vraagt. U verdedigt uw nieuwsredactie. Dat is nobel en het siert u. Het zou u ook sieren indien u mijn commentaar als constructieve kritiek zou opvatten en niet als een persoonlijke aanval. Maar ik ga in op uw vraag. Wat is de relevante inhoud van het item waaraan het journaal achttien minuten besteedt? (Ik geef toe, die inhoud is relevanter dan de geboorte van een pandatweeling waarmee het journaal een paar dagen geleden opende - wat ik trouwens had voorspeld.) De relevante inhoud was al algemeen bekend en had in een paar minuten kunnen afgehandeld worden. Een hoofdpunt waard? Dat kun je verdedigen. Maar niet dat er achttien minuten aan worden besteed, en ook niet dat er - zeer improviserend en met technische mankementen - live verslag wordt gedaan van een persconferentie waar precies hetzelfde wordt gezegd als wat de journalist nog maar net heeft geduid.

Lieven Verstraete De term “horigheid” niet als een persoonlijke aanval beschouwen? Niet echt gemakkelijk... de relevante inhoud was overigens niet bekend. De drie partijbureaus zijn geëindigd kort voor de start van Het Journaal. Dus mijn collega’s hadden de verdomde plicht om daar uitgebreid op in te gaan. En ze hebben dat dan ook terecht gedaan. Heeft u overigens al zelf de startnota gelezen? Daar staat veel in waar u kritisch over kunt zijn. Maar dat vergt iets meer inspanning. Succes.

Pascal Cornet Welke nota? U zegt het: een *start*nota. Mensen, de onderhandelingen gaan *beginnen*! Dàt is het relevante nieuws. En ja, met die en die partij. Als er een regeerakkoord uit voortkomt, zullen we dàt eens met de gepaste aandacht bekijken. Overigens, mijnheer Verstraete, zal ik zelf wel bepalen hoeveel inspanningen ik lever en waaraan. Toch bedankt dat u mij zo vriendelijk succes wenst.

Lieven Verstraete Pascal Cornet ik begrijp hieruit dat u niet de moeite nam om de startnota te lezen noch de persconferenties te volgen. Uw goede recht, maar dan is uw kritiek op de verslaggeving ook zonder voorwerp. Maar goed, er is een verschil tussen “oordeel” en “vooroordeel”.

Pascal Cornet Overigens vind ik, als men het dan toch nodig vindt om een museum van de Vlaamse geschiedenis op te richten, dat men daarin zeker rekening moet houden met de deconstructie van de negentiende-eeuwse nationalistische mythevorming die nog altijd zwaar doorweegt op de Vlaamse zogenaamde identiteit.

Lieven Verstraete Pascal Cornet dat is dan wel weer een inhoudelijk oordeel. Eindelijk.

Pascal Cornet Welk 'vooroordeel', mijnheer Lieven Verstraete? Mijn kritiek is in eerste instantie formeel, niet ideologisch.

Lieven Verstraete “Formeel” is meestal “ideologisch” bepaald en in dit geval een puur ongegrond vooroordeel

Pascal Cornet U bent journalist, toch? Is uw werk ideologisch gekleurd?

Lieven Verstraete ???

Pascal Cornet 'Formeel'. Of 'vormelijk' dan. De journalistieke methode betreffend.

Lieven Verstraete Pascal Cornet bekijk nu eens de nieuwssites en morgen de kranten... het zou natuurlijk kunnen dat u als enige gelijk heeft. Mvg.

Pascal Cornet Ik laat mijn mening niet bepalen door nieuwssites en kranten. Vriendelijke wedergroet.

Lieven Verstraete Pascal Cornet waardoor dan wel? Waar is uw FB-post dan op gebaseerd?

Pascal Cornet Op lectuur, gesprekken, mijn persoonlijke geschiedenis (onder meer als journalist), informatie allerhand (onder meer de pers, regulier zowel als irregulier) en, u raadt het misschien, mijn eigen denkvermogen.

Lieven Verstraete Volgens mij was uw post gebaseerd op 1 nieuwsuitzending en een foute (want ideologisch bevooroordeelde inschatting). Maar dat kan ook aan mij liggen. Wat mij betreft:over and out.

Pascal Cornet Ik volg al een tijdje de VRT-berichtgeving met een kritisch oog. Mijn kritiek is journalistiek geïnspireerd, niet ideologisch. Dat ik zelf van linkse signatuur ben, heeft daar niets mee te maken. De VRT is een overheidsinstelling en ik ben belastingbetaler. Vandaar. En nu is het voor mij ook genoeg. Dank u voor de medewerking aan dit democratisch proces. - Pascal

Lieven Verstraete Pascal Cornet nog altijd gaf u geen enkel inhoudelijk, feitelijk tegenargument... dat bedoel ik met “vooroordeel”...


Pascal Cornet Lieven Verstraete, de hardnekkigheid waarmee u niet wilt zien dat mijn initiële opmerking niet de INHOUD betreft van de startnota maar wel de VORM van de berichtgeving in het VRT-journaal van 13 uur gisteren, is, hoe zal ik het zeggen, wonderlijk... Maar goed, laat maar zitten of we zijn hier weer vertrokken en ik veronderstel dat u uw vakantiedagen op een andere manier wenst in te vullen. Ik ook trouwens. Goeiedag!

Lieven Verstraete Pascal Cornet De Morgen: 5 pagina’s... De Standaard: 7 pagina’s... “horig aan...”? Of misschien terecht? Heeft u zich niet een heel klein beetje vergist...?

Pascal Cornet Lieven Verstraete, u zit wel heel erg vast hoor. Waarom dat acharnement? Inhoud/vorm